Ula na haar behandeling.
Ula na haar behandeling. Foto: Ingezonden

Het belang van schone stranden en zee

PIETERBUREN - Afgelopen maandag werd een in een visnet verstrikte zeehond opgevangen door Zeehondencentrum Pieterburen. De zeehond had enorme snijwonden op de rug, nek en pols. Helaas bleken de verwondingen te ernstig om te herstellen en is woensdag besloten het dier in te laten slapen. Het Zeehondencentrum benadrukt hoe belangrijk het is de stranden en zee schoon te houden.

Zondag 4 augustus lukt het vrijwilligers van de EHBZ om een in een visnet verstrikte zeehond op Schiermonnikoog te vangen. Het dier werd al een week lang gezien tussen Ameland en Schiermonnikoog en was zondagavond doodop het strand opgekropen. De volgende dag kwam ze aan in het Zeehondencentrum Pieterburen waar de wonden werden schoongemaakt en een eerste behandeling kregen. De boosdoener bleek een klein stuk nylon net te zijn. Na onderzoek bleek ook haar pols bleek ernstig beschadigd, pezen en spieren waren volledig doorgesneden en één bot was uit de kom. Los van de pijn die het dier ervoer zou de voorpoot nooit meer kunnen herstellen. Zonder voorpoot kan een zeehond niet overleven in het wild en daarom werd besloten Ula in te laten slapen.

De dramatische foto's die het centrum op hun social media plaatsten de afgelopen dagen maakten geschokte reacties los. In een paar dagen tijd werden zo'n 50.000 mensen bereikt. Het Zeehondencentrum roept daarom het publiek op om stranden schoon te blijven houden en te streven naar een schone zee. Om die reden staat het centrum deze week samen met de Waddenvereniging op Texel om stranden schoon te maken. Ook het kunstwerk Zoe de Ponie, naar aanleiding van de ramp met de MSC Zoe is daar nu te zien.