Deze Bengaalse uil is één van de vogels van de op het landgoed wonende valkenier.
Deze Bengaalse uil is één van de vogels van de op het landgoed wonende valkenier. Foto: Renee van der Heide

Ecologisch landgoed in de Friese Wouden: Hof fan ´t Wyldpaed

TWIJZELERHEIDE - Verscholen achter een gerenoveerde boerderij ligt een historisch natuurgebied met oude bomen en boomwallen, en een oeroud lang, smal pad waar vroeger de postbode, bakker, slager per fiets of lopend hun goederen van de ene naar de andere boerderij bracht. Vergezichten van prachtige wolkenluchten, de schreeuw van een buizerd waarna enkele vogels opvliegen uit de hoge bomen en er als de wiedeweerga vandoor gaan om niet ten prooi te vallen aan deze snelle roofvogel, doen mij regelmatig stilstaan tijdens mijn wandelgang aldaar.

Door: Renee van der Heide

Ik bevind mij in een andere wereld. Geen mensenwereld vol drukte, lawaai, en van alles moeten, maar een van rust en tijdloosheid, geluiden van dieren, het geritsel van bladeren door de wind, getjilp van kleine vogeltjes, de zachte grond van aarde en mos onder mijn voeten in plaats van harde stenen en beton. Als ik ben teruggekeerd bij de boerderij vraagt eigenaar Tom Jagersma mij met een gespannen blik: "èn, wat vind je ervan?" "Je bent hier een prachtig mooie duurzame habitat aan het creëren voor mens en dier, die er kunnen leven van al wat je er laat zijn, groeien en bloeien. Respect!"

Zijn blauwe ogen lichten helder op en geestdriftig steekt hij van wal: "Het is de bedoeling dat de mensen die hier verblijven en komen helemaal zelfvoorzienend en genietend kunnen bestaan van de moestuin, het voedselbos, de eieren, de geitenmelk en –kazen en er in de winter warmpjes bijzitten door de aangelegde aarde-warmtebron. We bieden gratis kost en inwoning aan degenen die ons mee willen helpen en aan sociaal-kwetsbare personen die buiten het maatschappelijke en sociale leven (dreigen te) vallen. Ook bieden we een zestal dagbestedingsplekken aan vanaf 19 augustus voor personen (alle leeftijden vanaf 18 jaar) met een verstandelijke beperking, een diagnose Asperger, PDD-NOS of autisme, een GGZ-diagnose, of syndroom van Down. Ons vaste team bestaat uit gediplomeerde zorgmedewerkers en begeleiders. Ook mensen die ons als vrijwilliger willen helpen nodig ik graag bij ons uit. Met z'n allen kunnen we er iets heel bijzonders en moois van maken!"                
Onder de indruk van de rust die ik daar voelde, de terugkerende samenhang van mens en dier met een biodiverse natuur en haar niet te doorgronden samenwerking -die Tom weer mogelijk laat zijn door niet kunstmatig in te grijpen met allerlei groei- en verdelgingsmiddelen-, de potentie die ik in dit landgoed zie, de toekomstige noodzakelijkheid van deze manier van 'natuurlijk (doen) leven', doen mij tijdens mijn terugrit over de drukke snelweg besluiten er een artikel over te schrijven zodat eenieder dit dat wil nader kennis kan maken met Tom en het landgoed en de daar wonende valkenier met zijn Birds of Prey. Op het landgoed worden via boekingen indrukwekkende roofvogelvliegshows en –workshops gegeven.
Zie: www.hoffantwyldpaed.nl en
www.the-bird-man-nl.webnode.nl.

Hof fan 't Wyldpaed is een andere wereld, één van rust en tijdloosheid.