De door de gemeente Tytsjerksteradiel gekochte en later weer verkochte boerderij in De Warren bij Burgum.
De door de gemeente Tytsjerksteradiel gekochte en later weer verkochte boerderij in De Warren bij Burgum. Foto: Actief Media

"Verwarrende informatie over plan De Warren"

BURGUM - In Actief van 10 juli jongstleden wordt gemeld dat volgens b. en w. het niet doorgaan van woningbouw in De Warren bij Burgum de gemeente drie miljoen euro aan afschrijving en circa een miljoen aan opbrengst kost. Niets is minder waar!

Wethouders van CDA en PvdA besloten in 2008 grond te kopen in De Warren. Voor de voor woningbouw bestemde grond werd zeven (!) keer de waarde" betaald aan een boer, toenmalig CDA-kandidaat-raadslid en later voorzitter van het CDA in Tytsjerksteradiel. Dat was zonder zekerheid of dat ook gerealiseerd kon worden. De gemeenteraad werd daarover pas later geïnformeerd en besloot als mosterd na de maaltijd dat dit niet meer mocht. Van het totale aankoopbedrag van 8,7 miljoen € werd al eerder 4,8 miljoen euro afgeschreven.

Niet het niet doorgaan van woningbouw in De Warren, maar het onverantwoordelijke gedrag van de wethouders van CDA en PvdA in die tijd heeft een schade opgeleverd van niet 3 miljoen maar 7,8 miljoen euro!

B&W rekent met een positief exploitatiesaldo van "De Warren" van 1 mln. Ook dat klopt niet. Het plan zou volgens een onafhankelijk deskundige een strop betekenen van circa 7 miljoen euro.

Waar zit het verschil in? Ik noem een paar voorbeelden. B. en w. rekenen niet met planschade (boeren en omwonenden die schade lijden door de gewijzigde bestemming), rekent zich rijk met rente over inkomsten: de verkoop van de grond, maar verzuimt rente te rekenen over de kosten van bouw- en woningrijp maken (maakt een verschil van bijna 1,3 mln), laat de kosten van ophoging van het terrein (of het aanleggen van kaden) buiten beschouwing (1,8 mln), houdt geen rekening met de ligging (tot ruim één meter onder boezemniveau) en grondsoort van het gebied (veen en zand) dat ongelijke zakkingen veroorzaakt en dus schade aan riolen en andere leidingen (1,8 mln), laat ambtelijke voorbereidingskosten buiten beschouwing (1,6 miljoen), veronderstelt zeer dubieuze inkomsten van 700.000€ voor de verkoop van grond aan een horecaondernemer, enz. Daarnaast zijn er nog tal van risico's: sociale woningbouw kan alleen met verlies. Is er een woningbouwcorporatie die daartoe bereid is? Gebleken is: Neen. Er is een jachthaven voorzien van 50-100 plaatsen. Kosten zijn niet opgenomen.

Het moet een zure appel zijn geweest waarin CDA, PvdA en CU moesten bijten toen de gemeenteraad de plannen afwees. Gelukkig stemden FNP, GrienLinks, VVD en D66 tegen dit onzalige plan van CDA, PvdA en CU. Hulde voor hun beslissing!

Het moet een welkome gelegenheid zijn om een besparing te vinden voor de (armlastige) gemeente. Nu "De Warren" niet doorgaat kan er 1,6 miljoen euro bespaard worden aan ambtelijke kosten. Dat zet meer zoden aan de dijk dan bijvoorbeeld de toeristenbelasting verhogen!

Hans van Woerden, Suwâld.
(B. en w. willen niet inhoudelijk reageren, de raad heeft al besloten dat het plan niet doorgaat).