De dotterbloem kan zich goed ontwikkelen bij een meer natuurlijk
waterpeil.
De dotterbloem kan zich goed ontwikkelen bij een meer natuurlijk waterpeil. Foto: Pixabay

Natuur vernatten in omgeving van Rottevalle

ROTTEVALLE - De eerste werkzaamheden zijn onlangs gestart voor het vernattingsproject in de Bildpolder, een gebied ten zuidoosten van het meer de Leien, in de omgeving van Rottevalle.

Het project is een samenwerking tussen Wetterskip Fryslân, Antea Group en Staatsbosbeheer. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer De Waard.

Rond de polder van ongeveer 25 hectare wordt een nieuwe, waterkerende polderdijk aangelegd. Zodoende kan het waterpeil in de winter omhoog worden gebracht. Wisselende waterstanden blijken een gunstige invloed te hebben op flora en fauna.

Bloemrijke, vochtige hooilanden is 't streven

Ook worden er natuurvriendelijke oevers met een geleidelijk aflopend talud gemaakt. Deze zijn geschikt voor amfibieën en planten die in de oeverzone groeien. De oude meander van de oude veenrivier de Lits wordt weer geaccentueerd. "Wy moatte dus ek wat sleatten opskjinje", zegt directeur Willem Dijkstra van loonbedrijf De Waard, met vestigingen in Sneek, Meppel en Lelystad. "Ein oktober hoopje wy klear te wêzen. It is in moaie put wurk, der sille gemiddeld fiif man fan ús oan it wurk wêze", schat Dijkstra. "Tiisdei geane se wer los."

Het waterpeil gaat in de winter met 35 centimeter omhoog. Het regenwater houdt de polder in de toekomst langer vast. Zo komt het water tot aan het maaiveld te staan. Dit dynamische, meer 'natuurlijke' waterpeil, namelijk nat in de winter en langzaam opdrogend in de zomer zorgt ervoor dat plantensoorten als dotterbloem en echte koekoeksbloem zich kunnen ontwikkelen.