Liet International zoekt zangers en bands die in een minderheidstaal zingen

AABENRAA - Op vrijdag 3 april en zaterdag 4 april vindt in Aabenraa de dertiende editie van het Europese songfestival voor minderheidstalen 'Liet International' plaats. Sinds 2002 is dit het songfestival voor zangers en bands die in een Europese regionale of minderheidstaal zingen. De organisatie roept bands, zangers en culturele organisaties uit heel Europa op om nieuwe liedjes in een regionale of minderheidstaal in te sturen.

Na twaalf eerdere edities in Fryslân, Zweeds Lapland, Bretagne in Frankrijk, Udine in Italië, Gijón in Spanje, Oldenburg in Duitsland, Kautokeino in Noorwegen en afgelopen jaar in Leeuwarden, zal Liet International nu voor de eerste keer Denemarken aandoen.

Bijzondere editie

Liet International 2020 is een speciale editie, omdat in 2020 de grens tussen Denemarken en Duitsland honderd jaar bestaat. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd om hier bij stil te staan, en om het honderdjarig bestaan van de Duitse minderheid in Nordschleswig in Denemarken te vieren. Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) – de overkoepelende organisatie van de Duitse minderheid in Denemarken – kijkt uit naar het organiseren van Liet International 2020 en om haar jubileum te vieren met dit mooie evenement. Vanwege het jaar 2020 worden twintig acts uitgenodigd om af te reizen naar Denemarken. Alle acts treden op 3 april op. De jury kiest hier tien acts uit die in de grote finale staan op 4 april.

Insturen voor 31 oktober

Bands en artiesten worden uitgenodigd om voor 31 oktober hun nieuwe muziek en teksten in een Europese regionale of minderheidstaal in te sturen. De organisatie van Liet International 2020 is van plan de selectie van de liedjes voor Liet International 2020 voor eind november 2019 aan te kondigen.
De winnaar van het Friese songfestival 'Liet 2019' op 15 november 2019 en een deelnemer die de Duitse minderheid in Denemarken vertegenwoordigd zijn automatisch geselecteerd voor deelname aan Liet International 2020.
Dit betekent dat er achttien plaatsen beschikbaar zijn voor alle andere regionale en minderheidstalen in Europa.

De selectie wordt verricht door een kleine en onafhankelijke jury begin november. Deze jury bestaat uit een een selectie van experts op het gebied van muziek en regionale en minderheidstalen. Men hanteert de volgende kwalificatiecriteria: de kwaliteit van het liedje en hoe uniek het nummer is, taalkundige, geografische en muzikale diversiteit en leeftijd en geslacht worden meegenomen. Daarnaast moet de tekst en muziek nieuw geschreven zijn.

De zangers en groepen die uitgekozen worden, mogen deelnemen aan Liet 2020.
Liet International roept deelnemers op om financiële steun te zoeken voor de reiskosten. De organisatie zorgt alleen voor onderdak en eten.

Liet International is door de jaren heen een van de grootste evenementen voor de promotie van minderheidstalen geworden en krijgt veel media-aandacht. Het is de bedoeling om het songfestival ook op televisie uit te zenden.

Je kunt je aanmelden voor Liet International 2020 via het aanmeldformulier op https://liet-international.com. De uiterste inschrijfdatum is 31 oktober 2019. Alleen volledig ingevulde aanmeldingen worden door de jury bekeken. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar
lietinternational@gmail.com.