Sluiting 'hennep-woning' in Oentsjerk

OENTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel heeft op 1 augustus een woning in Oentsjerk gesloten, voor twee maanden. Dit wegens het aantreffen van een hennepkwekerij.

In het huis stuitte de politie op honderden wietplanten met bijbehorende apparatuur. Daarnaast was er sprake van diefstal van stroom door het plaatsen van extra aansluitingen en zware zekeringen. De brandveiligheid van de woning was hierdoor ook in het geding.

De regels voor het (soft)drugsbeleid zijn eind vorig jaar aangescherpt door de burgemeesters in noordoostelijk Fryslân. Met het nieuwe beleid heeft een burgemeester de mogelijkheid bestuursdwang toe te passen en woningen, of voor het publiek toegankelijke inrichtingen, te sluiten als daar sprake is van drugshandel.

Het gemeentelijk drugsbeleid van Tytsjerksteradiel staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging, hierover neemt het Openbaar Ministerie een beslissing.

Nieuwbouw in Burgum

BURGUM - De doorgaande weg door Burgum is recentelijk opnieuw ingericht. Hierdoor is er ruimte ontstaan voor een appartementengebouw aan de Trambaan. Bouwbedrijf Swart uit Eastermar ontwikkelde voor deze locatie een plan voor de bouw van 18 appartementen. B. en w. stemmen in met het bouwplan en bieden de locatie te koop aan.