Het kloostermuseum is op zaterdag en zondag geopend.
Het kloostermuseum is op zaterdag en zondag geopend. Foto: Ingezonden

Breng een combinatiebezoek aan kerk en kloostermuseum Rinsumageast

RINSUMAGEAST - In de zomer tot en met 14 september kan men een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk en het Klooster Claercamp museum te Rinsumageast.

De Alexanderkerk uit de 11e eeuw heeft onder meer een crypte, uniek voor Noord-Nederland, en het dubbele 'schip' is tevens zeer bijzonder. Het oudste deel is opgebouwd uit tufsteen uit de Eiffel in Duitsland. Rond de 13e eeuw kwam de baksteencultuur steeds meer van de grond, met name door Klooster Claercamp en hun steenovens ('tigelwurken') langs de Ee.

Het voormalige Klooster Claercamp vanaf 1165 tot 1580 was eens het eerste en grootste cisterciƫnzer klooster van Noord-Nederland. Met in de hoogtijdagen honderden monniken en lekebroeders en veel grondbezit en uithoven in de regio. Zo behoorde onder meer uithof Schiermonnikoog aan de 'schiere' (grijze) monniken. Monniken van dezelfde orde huisvesten zich thans weer op het eiland.

De Alexanderkerk aan de Juckemawei 3 in Rinsumageast is op woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 tot 17.00 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het klooster Claercamp museum aan de Klaarkampsterwei 6 is op zaterdagmiddag open (en tevens op zondag). Entree 3,00 en kinderen tot en met 12 jaar gratis. Kijk voor meer informatie op www.kloosterclaercamp.nl.