"Dat je echt iets maakt voor de mensen maakt dat ik dit zo leuk vind," vertelt Gerrie de Bruin. Foto: Actief Media

Architect, dat is toch alleen woningen ontwerpen?

BURGUM - Gerrie de Bruin heeft twintig jaar geleden de Academie van Bouwkunsten afgerond en werkt momenteel met veel plezier als architect bij Bètha Architecten in Burgum. Maar wat houdt het takenpakket van een architect nou precies in?

Programma van wensen

Een architect ontwerpt gebouwen volgens de wensen van de klant. "Het principe voor woningen en kantoorgebouwen is hetzelfde", legt Gerrie uit. "Sommige mensen hebben hun hele programma van wensen al bedacht, maar er zijn ook opdrachtgevers die daar nog helemaal niet over hebben nagedacht. Dan vragen wij wat ze graag willen en dat vertalen we naar een realistisch gebouw. Wij moeten ook altijd naar de kosten kijken. We kunnen wel een luchtkasteel bedenken, maar als het budget niet toereikend is moeten we natuurlijk wel realistisch blijven."

"Wanneer de schetsen klaar zijn, moet een architect onderzoeken of het ook in het gemeentelijk beleid past. Deze schetsen moeten ook worden voorgelegd aan de welstandscommissie. Deze commissie bestaat uit architecten die de plannen beoordelen en toetsen of het binnen het bestemmingsplan past. Dan komt het punt dat we het plan echt aanvragen bij de gemeente met technische tekeningen met alle details. Zodra dit allemaal goedgekeurd is, wordt er een aannemer gevraagd want dan moet het ook echt gebouwd worden."

Geduld

Het kan best lastig zijn om het programma van wensen te vertalen naar schetsen. "Meestal is het nog wel een strijd. Het is ook niet zo dat je architect bent van 8 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags. Dus als je 's avonds in huis zit, zit je er ook nog vaak aan te denken. Uit ervaring weet ik inmiddels dat de ideeën wel komen. Maar het moet vaak tijd hebben, je moet er echt over nadenken. Dus je moet wel wat geduld hebben. Het is een proces." Wanneer de schetsen klaar zijn, gaan ze naar de opdrachtgever die ze vervolgens beoordeelt.

Bijscholen

Als architect moet je goed kunnen luisteren naar de klant en zijn of haar wensen. Je moet het vermogen hebben om het programma van wensen te vertalen naar een ontwerp en goed kunnen analyseren. Om architect te worden heb je een hbo-opleiding nodig in Bouwkunde. Je kunt naar de Technische Universiteit, dan ben je dagelijks student, of je kunt de Academie van Bouwkunst doen, dan moet je naast je studie werken. In de avond kun je dan de opleiding doen. "Wij zijn ook verplicht om ons bij te scholen door middel van cursussen, bijvoorbeeld over bepaalde architectuurstromingen of ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Dus je moet het vak op een bepaald niveau houden. Op zo'n manier groei je verder."

Complimenten

Gerrie de Bruin is goed te spreken over zijn werk. "Dat je echt iets ontwerpt voor de mensen maakt dat ik het zo leuk vind. De leukste reactie die ik heb mogen ontvangen was van een klant die al twee jaar in de woning woonde. Ze vertelde dat het precies was zoals ze het graag wilde. Dat is wel het mooiste compliment wat je kunt krijgen, daar doe je het voor. Ook heb ik een keer een ontwerp mogen maken voor een schoolgebouw voor speciaal onderwijs in Heerenveen. Dat was een praktische school. Het is een mix tussen een soort school- en een bedrijfsgebouw geworden. Dat vond ik wel heel goed geslaagd."