Het startschot heeft geklonken voor de walstart in De Veenhoop. Vooraan het skûtsje d'Halve Maen uit Drachten. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app.
Het startschot heeft geklonken voor de walstart in De Veenhoop. Vooraan het skûtsje d'Halve Maen uit Drachten. Bekijk ook het filmpje via de ActiefPlus-app. Foto: Actief Media

Drachtster skûtsjes zeilen voorin op De Veenhoop

DE VEENHOOP - Het skûtsje van Lemmer deed maandag goede zaken op de Veenhoop. Schipper Albert Visser kwam als eerste binnen en heeft na de openingswedstrijd in Grou twee overwinningen op zijn naam. Een dag later boekte schipper Jeroen Pietersma in Earnewâld met het skûtsje de Twee Gebroeders een historische overwinning.

In De Veenhoop eindigden de beide Drachtster skûtsjes in de middenmoot. Het Drachtster skûtsje de Twee Gebroeders presteerde goed. "We zijn als dertiende gestart en zesde geworden", vertelt Jeroen Pietersma.

Ook het andere Drachtster skûtsje, d'Halve Maen, behaalde een verdienstelijke klassering. Bij de walstart ging schipper Klaas Westerdijk als tiende het wedstrijdwater in, om als zevende te finishen. Het skûtsje kon profiteren van een windvlaag en een paar plaatsen winnen.

De schiftende wind speelde een niet te onderschatten rol in deze tweede wedstrijd van de SKS competitie. Westerdijk hing de groene vlag in het want, na een overtreding tegen Heerenveen. "Daarmee erkenden we dat we fout zaten, en we hebben drie extra wedstrijdpunten moeten incasseren, maar we zijn tevreden over de manier waarop we hebben gezeild. We hebben het schip goed aan de praat en kunnen naar voren zeilen. Daarom blijven we hoop houden op een goede eindklassering."

Voor Jeroen Pietersma werd het dinsdag in Earnewâld nog mooier. De Drachtsters startten als tweede, maar omdat het als eerste gestarte Huzumer skûtsje pech kreeg, kon de Twee Gebroeders de eerste plaats overnemen. Die gaven Jeroen Pietersma en zijn bemanning niet meer uit handen, hoewel de verschillen bij de finish klein waren.

"Ons skûtsje is helemaal vernieuwd en loopt goed. Ons stichtingsbestuur had goed gespaard voor deze opknapbeurt en dat betaalt zich uit", zegt Pietersma. Klaas Westerdijk eindigde in Earnewâld met d'Halve Maen op een elfde plaats. Vandaag wordt de vierde wedstrijd van de SKS in Terherne gezeild.