Soms zitten broertjes en zusjes bij verschillende gastgezinnen. Ze ontmoeten elkaar bij de familiedag.
Soms zitten broertjes en zusjes bij verschillende gastgezinnen. Ze ontmoeten elkaar bij de familiedag. Foto:

Familiedag voor Europa Kinderhulp

BAKKEVEEN - Europa Kinderhulp biedt kinderen uit diverse landen een onbezorgde vakantie. In Friesland zijn jaarlijks vele gastgezinnen. Vorige week ontmoetten betrokken elkaar in Bakkeveen bij de familiedag.

De kinderen die door Europa Kinderhulp worden uitgenodigd voor een vakantie in Nederland bevinden zich in een moeilijke thuissituatie, denk aan huiselijk geweld, verwaarlozing, drank- of drugsproblemen bij de ouders of financiële zorgen. De kinderen worden aangemeld via de sociale dienst, Leger des Heils of bijvoorbeeld Humanitas.

De organisatie is opgericht in 1961 en draait geheel op vrijwilligers. In Friesland komen in de zomerperiode kinderen uit Schneeberg/Delitzsch, Hannover, Oldenburg, Vlaams Belgie, Frankrijk en Nederland zelf. De vakantieduur varieert van 10 dagen tot 3 weken. De kinderen variëren in leeftijd van 4 jaar tot 15 jaar.

Eén van de gastouders vertelt op de familiedag waarom ze meedoen, dit jaar voor het eerst. ze hadden lang getwijfeld of ze het moesten doen, maar nu de logé er was nog geen moment spijt. "Het is niet alleen voor het vakantiekind een unieke ervaring, maar ook voor ons als vakantiegezin. Vanaf het moment dat hij bij ons was, kwamen we er achter dat het leven op de automatische piloot omgezet moest worden op handbediening. Een hele mooie ervaring. Als het mogelijk is mag ons vakantiekind volgende zomer weer komen."

Voor meer info: www.europakinderhulp.nl