De Italiaanse renner Vincenzo Nibali deelt handtekeningen uit aan de Friese jeugd.
De Italiaanse renner Vincenzo Nibali deelt handtekeningen uit aan de Friese jeugd. Foto: Actief Media

Gouden fiets Profronde voor Steven Kruijswijk

SURHUISTERVEEN – Steven Kruijswijk werd dinsdag winnaar van de Profronde van Surhuisterveen. Hij versloeg de Italiaanse sprinter Vincenzo Nibali en werd de opvolger van Geraint Thomas, die vorig jaar won. Wout Poels werd derde.

Steven Kruijswijk hield zich lang betrekkelijk schuil in het peloton, maar kwam in de eindfase van dit criterium sterk naar voren. De grote namen meldden zich voor de finale, met Vincenzo Nibali als favoriet. Wout Poels, Steven Kruijswijk en Nibali gingen met zijn drieën de laatste ronde in. Daarachter viel het stil. Voor Bauke Mollema was er voor het eerst sinds jaren geen podiumplaats.

Bauke Mollema

Bauke Mollema was in het begin van de Profronde zeer actief. Hij stond de afgelopen jaren altijd op het podium en was nu weer strijdlustig. Mollema rijdt zaterdag de Clásica San Sebastián, één van zijn favoriete koersen. Mollema bleef na een sterke start de koers controleren, want even later ging hij aan kop met Steven Kruijswijk en Daryl Impey, die de niet fitte Romain Bardet, winnaar van het bergklassement in de Tour de France, verving. De drie sterke renners hielden het lang vol, maar na een hergroepering was Mollema weer attent en zat hij erbij in een nieuwe vluchtpoging. Impey liet zich steeds voorin zien en ook Dylan van Baarle was actief. Winnaar Steven Kruijswijk reed eerder deze maand zijn beste Tour de France ooit en werd derde in het eindklassement, zonder een etappe te winnen. Hij maakte zijn belofte als ronderenner waar en kan zowel in de bergen als op het vlakke gedeelte mee met de besten. Ook in dit criterium bevestigde hij zijn reputatie van een complete renner.

Geen gele trui

De organisatie van de Profronde legde eerder een aantal Tourrenners vast, maar gele truidrager Egan Bernal werd niet gecontracteerd. De jonge Colombiaanse Tourwinnaar wordt gezien als een toekomstige winnaar die meerdere Tourzeges op zijn naam kan schrijven. Bernal kwam gisteren wel aan de start bij het Roeselaarse na-Tourcriterium in België en reed dus niet in Surhuisterveen.

"We willen de gele trui altijd graag in huis hebben, maar het is een afspraak tussen ons en de organisatie in België dat we om de beurten de gele truidrager benaderen", vertelt Andries Nieuwenhuis van het Wielercomité Surhuisterveen. "Ook andere toppers als Geraint Thomas en Julian Alaphlippe hebben we niet kunnen strikken."

Vrouwenkoers

Anouska Koster uit De Westereen won voor de tweede achtereenvolgende keer het criterium van Surhuisterveen bij de vrouwen. Ze was met Danique Braam uit Feanwâlden en Roxanne Knetemann het peloton ontvlucht. Een demarrage bezorgde Koster de overwinning. Braam werd tweede en Knetemann eindigde als derde.