Para-dressuur-amazone Rixt van der Horst geeft een dressuurclinic met haar paard Uniek N.O.P op het CH in Buitenpost.
Para-dressuur-amazone Rixt van der Horst geeft een dressuurclinic met haar paard Uniek N.O.P op het CH in Buitenpost. Foto: Arnd Bronkhorst.

Afscheid van succespaard op concours Buitenpost

BUITENPOST - Succespaard Uniek N.O.P. van para-dressuur amazone Rixt van der Horst neemt woensdag 7 augustus officieel afscheid van het publiek tijdens Concours Hippique Buitenpost.

Rixt zal met haar 18-jarige ruin een dressuurclinic geven, met na afloop een bijzondere ceremonie waarbij wordt teruggekeken op de prachtige carrière van Uniek N.O.P. samen met de mensen die hier een grote rol in hebben gespeeld. Vier jaar geleden gaf Rixt samen met Uniek N.O.P. een demonstratie over topsport in de paradressuur tijdens Concours Hippique Buitenpost. Toen lieten zij al een indrukwekkende impressie achter bij het publiek over de paradressuur.

Rixt en Uniek N.O.P. boegbeeld van Para dressuurruiters

Inmiddels kan Rixt samen met Uniek N.O.P. terugkijken op een zeer succesvolle carrière in de paradressuur. Sinds 2013 vormt Rixt een combinatie met Uniek N.O.P., mogelijk gemaakt door het Foppe Fonds. Binnen een korte tijd reden zij in het B-kader. Rixt en Uniek N.O.P. groeiden tijdens de Wereldruiterspelen 2014 in Caen uit tot het gouden boegbeeld van de Nederlandse Para dressuurruiters. Ze wonnen maar liefst twee individuele gouden medailles en bereikten met het team zilver.

Het jaar daarop werd Rixt verkozen tot Rabo Talent van het Jaar 2014. De combinatie bleef presteren en behaalde tweemaal goud op de Europese kampioenschappen in Deauville 2015. Inmiddels vormt Rixt een combinatie met de merrie Findsley N.O.P. en zijn alle pijlen gericht op de Paralympische Spelen in Tokyo 2020.

Concours Hippique Buitenpost

Het publieke afscheid van Uniek N.O.P. vindt plaats tijdens de zesenzestigste editie van Concours Hippique Buitenpost. Hét hippisch evenement voor jong en oud waarbij de paardentopsport centraal staat. Ook dit jaar heeft het concours een gevarieerd programma met maar liefst vier nationale kampioenschappen. Het totale programma heeft meerdere spectaculaire onderdelen, met verscheidende spring- en tuigrubrieken. Dit jaar is ook het harddraven onderdeel van het programma. In een show over de Nederlandse draf- en rensport laten de paarden en hun rijders zien wat zij in hun mars hebben.

Harddraven is onderdeel van het programma

Uiteraard wordt er weer gestreden om de Grote Prijs van Buitenpost, zijn er meerdere jeugdrubrieken met deelnemers uit de regio, Friese tuigpaarden onder het zadel en dus een harddraverij show.

Het Concours Hippique Buitenpost draagt bij aan het culturele erfgoed van Fryslân en is daarom opnieuw de trotse gastheer van één van de mooiste eendaagse openlucht-paardensportevenementen van Nederland. Net als vorig jaar is het aanvangstijdstip 12.00 uur, waarbij het afwisselende programma doorloopt tot 21.00 uur. Het publiek kan plaatsnemen op de tribune die overdekt is indien de weersomstandigheden daarom vragen.

Ga naar www.chbuitenpost.nl voor meer informatie, de kaartverkoop en houd de website of social media in de gaten voor het al het nieuws.