Wetterskip inspecteert polderdijken

LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân inspecteert 97 kilometer droogtegevoelige polderdijken in het veengebied en het gebied rondom de Friese meren. Medewerkers controleren of er schade is door verdroging. Bijvoorbeeld scheurvorming, lekkages of schade aan de grasmat.

Aanleiding voor de inspectie is het neerslagtekort dat in Fryslân is opgelopen naar meer dan 150 millimeter. Dat is ongeveer 50 millimeter meer dan normaal in deze periode.

De inspecties duren naar verwachting nog een week. Wetterskip Fryslân inspecteert vrijliggende polderdijken met een veenondergrond en polderdijken die door hun ligging meer risico op schade lopen dan gemiddeld. Bijvoorbeeld door een groot peilverschil tussen de boezem en de polder én de aanwezigheid van een sloot direct achter de polderdijk. Door het peilverschil staat er veel waterdruk op de polderdijken.

In het veengebied en in het gebied rondom de Friese meren heeft de droogte invloed op de polderdijken. De polderdijken zijn hier in het verleden mogelijk voor een deel uit veen opgebouwd en ook de ondergrond is van veen. In totaal heeft Fryslân ongeveer 600 kilometer van deze veendijken.

Wetterskip Fryslân kan voldoende water inlaten vanuit het IJsselmeer om de waterstanden op peil te houden, met waar mogelijk een hogere waterstand dan zomerpeil.