Het jaachpad bij Ee ligt op de route van het Kleasterrûntsje.
Het jaachpad bij Ee ligt op de route van het Kleasterrûntsje. Foto: Peter Sauermann

Kleasterrûntsje Ee, per fiets of te voet

EE - Langs de sporen die de monniken hebben nagelaten in het landschap van Noordoost Friesland zijn in het kader van Tsjerkepaad een wandel- en een fietsroute uitgezet. De start is op zaterdag 31 augustus 10.00 uur. Wandelaars en fietsers zijn welkom vanaf 9.30 uur in de Tsjerke op de Terp in Ee voor een kopje koffie of thee. De start is na een kort meditatief moment.

De wandeltocht van ongeveer 15 kilometer in groepsverband gaat gedeeltelijk over onverharde eeuwenoude monnikenpaden. Wandelaars komen langs de buurtschappen Tibma en Nylân en de dorpen Dokkumer Nieuwe Zijlen (kunstcafé de Dream) en Engwierum (fraaie kerk).
De individuele fietstocht van ongeveer 40 kilometer gaat via Tibma, langs het voormalige kloosterterrein Weerd en Ezumazijl, via Dokkumer Nieuwe Zijlen (lunchpauze), waar fietsers Oudwoude (kerk), Veenklooster en Westergeest (kerk) aandoen.

Een prachtige tocht waarin het open landschap en het coulisselandschap van de Fryske Wâlden elkaar afwisselen. De oude slenk, nu het Dokkumer Grootdiep, vormt daarin de natuurlijke barrière.

Fietsers en wandelaars treffen elkaar na afloop bij Eetcafé de Boerkes in Ee. Neem zelf een lunchpakket mee. Kosten 7,50 per persoon.

Opgave tot 24 augustus via Kleasterpaad@gmail.com met vermelding fiets of wandeltocht. Maximum aantal deelnemers: vijftig.