Schaatser Jorrit Bergsma rijdt in de kleuren van wielervereniging Kapenga Wonen/Home Center.
Schaatser Jorrit Bergsma rijdt in de kleuren van wielervereniging Kapenga Wonen/Home Center. Foto:@wielercomitesurhuisterveen.nl

Schaatstopper Jorrit Bergsma start in Profronde

SURHUISTERVEEN - Dinsdag 30 juli staat de achtendertigste Profronde van Surhuisterveen op het programma.

Mike Teunissen, de eerste etappewinnaar en gele truidrager, is gecontracteerd en ook Pieter Weening zal er bij zijn. De deelnemerslijst staat op de website www.wielrennensurhuisterveen.nl

Vooraf aan de Profronde organiseert Wielercomité Surhuisterveen een wielerclinic voor de jeugd. "Tijdens de clinic kom je in contact met de wielersport", meldt organisator Erik Jager. "Op een speciaal afgezet parcours worden je de kneepjes van het vak bijgebracht door wielertrainer Jan Dupon.

Evenals vorig jaar zullen ook een paar renners van Roompot-Charles, de ploeg van Pieter Weening, aanwezig zijn". De wielerclinic wordt vanaf 16.00 uur gehouden. " 's Avonds kun je met de professionals door het centrum van Surhuisterveen rijden! Heb je geen racefiets? Geen probleem. Er zijn een aantal leenfietsen aanwezig. En ook helmen", aldus Jager. Locatie van de clinic is de ijs-, wieler- en skeelerbaan van Surhuisterveen (Blauknopke 2). Je kunt je opgeven via het volgende mailadres: info@wielrennensurhuisterveen.nl. De gratis clinic wordt georganiseerd in samenwerking met de Friese wielerverenigingen. De deelname is gratis.

De Profronde van Surhuisterveen wordt net als vorig jaar live uitgezonden. De beelden zijn live te volgen op de websites van de Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en van Podium TV. Sportliefhebbers die de Profronde via televisie willen volgen kunnen afstemmen op de zender Podium TV. Vanuit een speciaal ontworpen studio van Podium TV worden de gasten en renners geïnterviewd door journaliste en oud-profrenner Marijn de Vries. De uitzending start op dinsdag 30 juli om 18.40 uur.

Schaatstopper Jorrit Bergsma start in de Profronde. De 33-jarige schaatser uit Âldeboarn werd 9 februari in het Zuid-Duitse Inzell voor de derde keer wereldkampioen 10 kilometer. Naast wereldtitels prijkt er op de palmares van Bergsma ook een Olympische titel. In het Russische Sotsji won hij in 2014 Olympisch goud op de 10 kilometer. Vier jaar later veroverde hij op dezelfde afstand zilver in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Van origine is Bergsma marathonschaatser. Met name op natuurijs is de rijder uit het team van Jillert Anema een absolute topper. Bergsma is getrouwd met oud-wereldkampioene sprint op de schaats, de Amerikaanse Heather Richardson, die daarnaast ook kampioene werd op de 500, 1000 en 1500 meter. Bergsma rijdt in het Feanster profcriterium in de kleuren van wielervereniging Kapenga Wonen/Home Center net als zijn schaatsmaatje, Arjan Stroetinga, de zevenvoudige nationale kampioen marathonschaatsen op kunstijs. De Stellingwerver veroverde in 2015 de wereldtitel massastart.

Voor de start van de Profronde is er om 18.00 uur de Reclamekaravaan op het parcours met Bicycle Showband Crescendo. Om 18.30 uur is de voorstelling van de profrenners en de huldiging van de Tourvedetten. Om 21.15 uur zijn de huldigingen na de wedstrijd en de uitreiking van de Gouden Fiets.