De jeugd maakt op de Hynstedagen kennis met de paardensport door de ponykeuring.
De jeugd maakt op de Hynstedagen kennis met de paardensport door de ponykeuring. Foto: Ingezonden

Hynstedagen uniek paardensportevenement

SUMARREHEIDE - Hynstedagen Tytsjerksteradiel, het driedaagse paardenevenement dat jaarlijks op de Sumarreheide bij Sumar en Garyp plaatsvindt, is uniek in zijn soort. In geheel Fryslân maar ook buiten de provinciegrens is er geen buitenconcours hippique waarbij de paardenfokkerij en de paardensport zo krachtig met elkaar zijn verweven.

Het beoordelen van Friese paarden en vertederende pony's; een dressuurwedstrijd voor Friese paarden van de klasse B tot en met ZZ; spannende tuigwedstrijden van KWPN paarden, Hackney's en Friese paarden maakt de Hynstedagen Tytsjerksteradiel tot een uniek paardenfestijn.

Van donderdag 18 tot zaterdag 21 juli werden de Hynstedagen voor de eenentwintigste keer georganiseerd.

Uitstraling, niveau, klasse en samenwerking, dat zijn de sleutelwoorden van de Stichting Hynstedagen Tytsjerksteradiel voor het driedaagse concours hippique. Jaarlijks wordt intern en extern geëvalueerd om het evenement nog meer uitstraling en klasse te geven en om de Hynstedagen Tytsjerksteradiel te laten uitgroeien tot het meest aansprekende meerdaagse buitenconcours hippique in Fryslân. Op de slotdag was er een dressuurclinic van dressuuramazone Lisanne Veenje en kwam het Friese ras ruim aan bod.

Ook ontving voorzitter Sietse de Boer uit Garyp tijdens deze dag een lintje. In 2020 zullen de Hynstedagen plaatsvinden op 16, 17 en 18 juli.