Sluiting drugspand in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Burgemeester Oebele Brouwer heeft op 18 juli een woning aan de Torenvalk in Surhuisterveen gesloten. Dit voor een periode van twee maanden wegens de handel van harddrugs.

De burgemeester kan panden sluiten waarbij drugscriminaliteit wordt geconstateerd. "Drugspannen liede faak ta oerlêst en gefaarlike situaasjes. Mei dizze sluting litte wy sjen dat wy drugskriminaliteit en de oerlêst dy't dêr by heart net akseptearje yn Achtkarspelen", zegt burgemeester Oebele Brouwer. Op 23 mei 2019 viel de politie de woning binnen. In het huis werden grote hoeveelheden amfetamine, MDMA, XTC pillen en flessen GHB gevonden. "Mei de sluting wol ik de bekendheid fan dat pân as drugsadres stopje en de hannel op dat adres struktureel beëinigje."

Dokkumer oudste man is jarig

DOKKUM - Eelke Bakker uit Dokkum wordt 28 juli 109 jaar. Hij is sinds 31 mei 2017 de oudste nog levende man van Nederland en sinds 4 augustus 2018 de oudste Fries ooit. Bakker is tevens sinds 7 maart 2018 de oudste nog levende man van de Benelux.

Bakker is geboren in het dorpje Ballum op Ameland. In 1928 verhuisde hij, op 18-jarige leeftijd, naar Anjum, waar hij werk vond bij een boer. Verder werkte Bakker bij Rijkswaterstaat, waar hij meewerkte aan de bouw van de Afsluitdijk. Hij trouwde in Metslawier met Bauktje Sonnema, die in 2007 op 92-jarige leeftijd stierf. Samen kregen ze drie zonen en een dochter, waarvan een zoon overleed in 2010. Bakker heeft 11 kleinkinderen, 13 achterkleinkinderen en 4 achterachterkleinkinderen. Elk moment (misschien wel op zijn verjaardag) verwacht hij zijn veertiende achterkleinkind en later deze zomer zijn vijfde achterachterkleinkind. Sinds 1959 woont Bakker met veel plezier in Dokkum, waar hij nog altijd zelfstandig woont.