Rein Albert Ferwerda geeft een orgelconcert.
Rein Albert Ferwerda geeft een orgelconcert. Foto: Picasa

Tentoonstelling en concert op zaterdagen

DRACHTEN - Tot en met zaterdag 28 september is in de Doopsgezinde kerk in Drachten zaterdag Open Huis in het kader van Tsjerkepaad 2019. Tussen 13.00 en 17.00 uur zijn de deuren open en is de tentoonstelling te zien 'Verwonderd in de Schepping - in Gesprek met Menno'. Vrije toegang, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Piet Wijk toont zijn collectie dieren uitgesneden uit allerlei soorten hout. Janette Wijk-Eendhuizen heeft werk van Menno Simons overgeschreven in modern Nederlands, met daaromheen collages van kunst uit die tijd.

Doopsgezinden (Mennisten), hebben veel te danken aan Menno's leiderschap. In de gewelddadige jaren van de vroege hervorming (begin 16e eeuw) koos hij er voor om Jezus te volgen, met gevaar voor eigen leven en comfort. Menno's werk en denken is nogal verborgen achter oud Nederlands schrift. In de ontmoeting met het werk van Janette en Piet komt een hele menselijke en spirituele Menno Simons naar voren, met een scherp oog voor alles wat leeft. Hun expositie wordt verrijkt met enkele unieke oude boeken en andere voorwerpen uit die vroege tijd.

Tijdens deze Tsjerkepaad-zaterdagmiddagen bespeelt Rein Albert Ferwerda, hoofdorganist van de Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp, het historische Van Dam-orgel, bouwjaar 1856-1857. De korte orgelconcerten duren ongeveer een half uur en beginnen steeds om 15.00 uur. De speeldata van Ferwerda zijn: 20 en 27 juli; 3, 10, 17, 24 en 31 augustus; 14, 21 en 28 september.