Jan Frearks van der Bij in De Schierstins

FEANWALDEN - Tot en met 8 september is de tentoonstelling ´Op aventoer mei foarm en kleur´ van Fries expressionist Jan Frearks van der Bij te zien in De Schierstins aan de Hoofdstraat 1 in Feanwâlden. De tentoonstelling toont naast een aantal bekende werken vooral ook niet eerder geëxposeerd werk.

Bovendien geeft ze een fraaie inkijk in de ontwikkeling van de kunstenaar door de jaren heen. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in het veelzijdige, kleurrijke en vooral uitgesproken werk van beeldend kunstenaar Jan Frearks van der Bij (1922-2013). Van der Bij kan gerekend worden tot een van de meest uitgesproken expressionisten van Friesland. Van het aantal getoonde werken is ongeveer tweederde niet eerder tentoongesteld. Het gaat om interessant oud werk uit de jongere jaren van de kunstenaar, zoals figuren, landschapjes en boten. Daarnaast zijn in de Schierstins een aantal latere houtskooltekeningen (dieren, figuren en naakten), kleine mozaïekjes, portretten - zoals een zelfportret in aquarel - en verschillende kleurige olieverven te zien.

Zijn werk kenmerkt zich door de voortdurende vernieuwing in stijl en afwisseling in materiaaltechnieken. Door de jaren heen heeft hij zich gericht op een verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder portretten, naakten, dieren, boten en landschappen. Als autodidact ontwikkelde Van der Bij gaandeweg een geheel eigen stijl: zeer kleurrijk expressionistisch werk met strakke vormen en een veelheid aan onderwerpen. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur