Justina van Baal in haar massageruimte in Beetsterzwaag. In haar handen houdt ze een pop waarmee ze de geboorte van een kind kan laten zien.
Justina van Baal in haar massageruimte in Beetsterzwaag. In haar handen houdt ze een pop waarmee ze de geboorte van een kind kan laten zien. Foto: Actief Media

Wat is een doula? Justina van Baal vertelt

BEETSTERZWAAG - Justina van Baal is een rustige en sterke vrouw uit Beetsterzwaag. Justina is in haar dagelijks leven doula van beroep. Een doula is een ervaren en kundige vrouw die fysiek, mentaal en emotioneel ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. "Ik vind het heel mooi om de vrouw in haar kracht te zien. Om bij de bevalling aanwezig te zijn en haar te ondersteunen waar dat nodig is."

Een verloskundige is medisch opgeleid en een doula richt zich op het niet-medische deel van een bevalling. Uit onderzoek is gebleken dat bevallingen korter duren, er minder vaak een ingreep nodig is en er dus betere gezondheidsresultaten zijn voor zowel de moeder als de baby, wanneer een doula ingehuurd is. Inmiddels zijn er ongeveer tien doula's actief in Friesland. Op de helft van je zwangerschap maak je kennis met een doula door middel van een kennismakingsgesprek. Op basis van dit gesprek kun je beslissen of je de juiste doula hebt gevonden of dat je op zoek gaat naar iemand anders. "Je kunt natuurlijk altijd één treffen waar het niet mee klikt. Elk persoon is anders en elke doula is ook anders", vertelt Justina. "Het is ook aan te raden om met meerdere doula's een kennismakingsgesprek te plannen. Op basis van een website kun je natuurlijk niet alles voelen."
Na het kennismakingsgesprek, als je met deze doula je bevalling wil meemaken, ga je het traject in van een aantal gesprekken, waar onder andere het geboorteplan wordt besproken. "En dan ben ik bij de geboorte. Dus vanaf het moment dat de zwangere vrouw het fijn vindt. Bij de één is dat vanaf de eerste wee, maar de andere belt een paar uur na de eerste wee pas. Ik ben er de hele geboorte bij. Pas als de rust is wedergekeerd, ga ik weer naar huis. Meestal is dat zo'n twee à drie uur na de bevalling."

Tijdens het traject wordt er vooral gepraat. Wanneer er vragen zijn kan een doula bepaalde boeken of websites aanraden. "Ik help niet met een beslissing maken maar ik ondersteun met informatie zodat zij een keuze kunnen maken. Dat ze zich bewust zijn waar ze voor kiezen en wat dat voor gevolgen kan hebben. Daarnaast zijn er nog massages voor zwangere vrouwen, om echt even helemaal te ontspannen en dingen los te maken voordat de bevalling begint. Anders zie je wel dat de bevalling veel langer duurt, omdat er nog van alles in hun lichaam zit qua spanning en stress."

Als doula ben je een paar weken voor de uitgerekende datum van de zwangere vierentwintig uur per dag bereikbaar. Dag en nacht kun je worden gebeld met vragen. Je weet niet van te voren wanneer de baby komt, dus kan je als doula nooit heel veel cliënten tegelijk aannemen. "Dat betekent dat ik altijd maximaal twee per maand aanneem, want anders kan ik niet garanderen dat ik er ben. Als er twee tegelijk bevallen, zit ik met een probleem." Om doula te worden kun je een opleiding volgen. Er zijn in Nederland drie opleidingen die erkend zijn, in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. "Je kunt niet doorgroeien in doula zijn, maar er zijn wel dingen die je erbij kunt doen. Ik doe bijvoorbeeld het sluitingsritueel na de bevalling en ik ondersteun postpartum in het stukje na de bevalling." Kijk op www.ontstaanvanuitaandacht.nl om in contact te komen met Justina.