Het Miedengebied heeft bijzondere en gevarieerde natuur door mineraalrijk grondwater.
Het Miedengebied heeft bijzondere en gevarieerde natuur door mineraalrijk grondwater. Foto: Ingezonden

Alternatief plan voor Miedengebied

TWIJZEL - Er komt weer ruimte voor het inrichten van natuur en het verbeteren van de landbouwstructuur in Achtkarspelen-Zuid. Op 10 juli 2019 stelden Provinciale Staten vast dat de gebiedscommissie Achtkarspelen-Zuid aan de slag kan met het plan 'De Mieden op zijn mooist'.

In 2018 besloot de provincie Fryslân tot een aankoopstop op natuurgrond, maar die is nu opgeheven voor Achtkarspelen Zuid nadat het plan 'De Mieden op zijn mooist' werd goedgekeurd door Provinciale Staten.

Het Miedengebied is zo bijzonder door het mineraalrijke grondwater dat omhoog komt – de kwel. Dit kwel zorgt voor bijzondere en gevarieerde natuur en is daarom een sterke drijfveer om de natuurwaarden te behouden en de biodiversiteit te versterken. In het plan 'De Mieden op zijn mooist' staat hoe dit kan door het maken van robuuste natuurkernen met daaromheen een schil van overgangsgebieden tussen natuur en landbouwgrond. Dit dient natuur- en recreatiedoelen en de verbetering van de landbouwstructuur. Dat kan alleen functioneren door de inzet van en samenwerking tussen boeren, natuurbeheerorganisatie(s) en particulieren. Het plan 'De Mieden op zijn mooist' is te downloaden via www.fryslan.frl/gebiedsontwikkeling.