De plankzeilers kwamen in actie op de Oude Deuren Surf Cup.
De plankzeilers kwamen in actie op de Oude Deuren Surf Cup. Foto: Putsies Fotografie

Plannen Age Veldboom voor windsurfevenement

AALSMEER - Een 'reünie voor plankzeilers' met hun Mistral's, Windglider's, Ten Cate's en Proto's, oftewel: de Oude Deuren Surf Cup. Op de Westeinderplassen bij Windsurf club Aalsmeer stonden zondag 30 juni 85 deelnemers aan de start tijdens de elfde internationale Oude Deuren Surf Cup. Onder hen Age Veldboom uit Earnewâld.

Talloze mensen in Nederland zijn nog steeds de trotse eigenaar van een oude windsurfplank uit de jaren zeventig of tachtig. Toen was het plankzeilen mateloos populair. Deze windsurfers van weleer gaan weer steeds vaker het water op met hun oude plank nu ze meer tijd hebben en hun kinderen zijn opgegroeid. In Aalsmeer wordt sinds 2009 de Oude Deuren Surf Cup georganiseerd en John Butot die is opgegroeid in Earnewâld heeft de organisatie sinds vorig jaar overgenomen. John vierde dit jaar zijn veertigjarig windsurfjubileum en samen met zijn zoon Kevin windsurfen ze nu vijftig jaar. Er waren in totaal 85 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Italië.

John had een speciale deelnemer uit Earnewâld uitgenodigd: Age Veldboom. Hij was eregast in de elfde Oude Deuren Surf Cup. Veldboom is een windsurfer van het eerste uur en vertelt: "Ik had al in 1972 mijn eerste plank gekocht: een Ten Cate. Veel mensen dachten toen dat het een soort zeilboot was." In 1979 kreeg John Butot de eerste windsurflessen van Age Veldboom in Earnewâld. Age Veldboom heeft in die jaren daarna een zeilschool opgericht, is nog steeds actief in het skûtsjesilen en organiseert ook zeiltochten op de Friese meren. Veldboom is een echte fan geworden van de Oude Deuren Surf Cup en is plannen aan het maken voor een eerste Oude Deuren Surf Cup in Friesland als onderdeel van een groot feest ter ere van zijn veertigjarig jubileum van zijn zeilactiviteiten. Informatie is te vinden op website www.oudedeurensurfcup.nl