Vlaggen in De Tike halfstok voor De Gielguorde

DE TIKE / UTRECHT - Vrijdagmiddag gingen diverse vlaggen in het dorp De Tike halfstok. De christelijke basisschool De Gielguorde mag fuseren met De Leister Igge en gaat zodoende dicht. Een geschillencommissie in Utrecht deed hierover vrijdagmiddag uitspraak, na een zitting 's ochtends met betrokkenen.

De geschillen-stichting ziet de fusie van de Gielguorde en de Leister Igge in Opeinde als een feit, evenals het geringe aantal leerlingen op De Gielguorde: naar verwachting 18 op 1 oktober dit jaar, lager dan de wettelijke instandhoudingsnorm van 23.

Een groep ouders van leerlingen en de medezeggenschapsraad van de school had De Gielguorde graag open gehouden, voor de kinderen, maar ook voor de leefbaarheid van het dorp. Ze hadden hier een plan voor gemaakt.
Directeur-bestuurder Bas van Loo (Adenium) is ingenomen met de uitspraak. Een grotere school, zoals de Leister Igge, is volgens hem gunstig voor de leerlingen.

Een poging tot bemiddeling door wethouder Eric ter Keurs en burgemeester Jan Rijpstra liep op niks uit. Het is nu aan de gemeente Smallingerland te bepalen wat er met het schoolgebouw gebeurt.