Het bestuur van de Stichting Hynstedagen. V.l.n.r. Baukje Annema, Jelle 
Wijmenga, Daniela Di Nunzio, Sietse de Boer, Harm van der Meulen, Nynke 
Koopmans, Jelte Wiersma en Theo Jansma.
Het bestuur van de Stichting Hynstedagen. V.l.n.r. Baukje Annema, Jelle Wijmenga, Daniela Di Nunzio, Sietse de Boer, Harm van der Meulen, Nynke Koopmans, Jelte Wiersma en Theo Jansma. Foto: Johanna Faber

"Hynstedagen zijn altijd weer uniek evenement"

SUMAR/GARYP - Morgen beginnen de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op de Sumarreheide bij Sumar en Garyp. Ze duren tot en met zaterdag. Bestuurslid Theo Jansma van de organiserende stichting vertelt wat er allemaal komt kijken om het programma met keuringen, tuigrubrieken, kampioenschappen, een avondconcours en shows ieder jaar op de kaart te zetten.

Door Jelle Jeensma

"Deze Hynstedagen hebben hun eigen specialiteit. Het is internationaal gezien het grootste outdoorconcours met Friese paarden. Ook de keuringen van de Fryske Hynstefokforiening Ta it Bihâld maken dit een uniek evenement. En sinds de komst van de Centrale As is ons wedstrijdterrein nog beter zichtbaar", zegt Theo Jansma. Ook de jeugd wordt bij de paardenactiviteiten betrokken. De Stichting Hynstedagen Tytsjerksteradiel heeft nooit overwogen het springen toe te voegen aan het concours. "Het Friese paard staat bij ons centraal. Dat is een prachtig dier", zegt Jansma die met zijn dochters op Ameland de kunst van het mennen beoefent, een discipline die terugkomt tijdens de Hynstedagen. Overigens zijn er niet alleen Friese paarden te zien. Ook de rubrieken met de pittige Hackney's trekken altijd veel bekijks. Eén van de hoogtepunten dit jaar is het Nederlands kampioenschap ereklasse nationaal voor tuigpaarden op zaterdag. Op die dag staan onder andere ook Fries eenspan limietklasse nationaal van de Provincie Fryslân op het programma.

"Dat belangrijke nationale kampioenschappen aan ons worden toegewezen is een erkenning van onze organisatie",, zegt Jansma. Commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel zullen aanwezig zijn op het concours, dat ieder jaar tussen de 4000 en 5000 bezoekers trekt. Het paardenconcours in Garyp valt onder de Gezamenlijke Concoursen Fryslân, een samenwerkingsverband van zes concoursen. De organisatie denkt ook aan het showelement, waarmee de amusementswaarde wordt verhoogd. Vorig jaar stal een Romeinse strijdwagen de show, ditmaal geeft Lisanne Veenje een dressuurclinic en is er een show van het Z-Friezenteam.

Het organiseren van zo'n grootschalig evenement is geen sinecure benadrukt Jansma. "Gelukkig krijgen we ondersteuning van veel vrijwilligers. Je moet aan voorschriften voldoen en verkeersregelaars inschakelen. Soms moet je het programma aanpassen. Met de hete zomers moet je zorgen voor voldoende drinkbakken voor de paarden en de dieren moeten worden gekoeld." Na ieder concours volgt de evaluatie en maakt de organisatie zich op voor de volgende editie. "Dankzij onze hoofdsponsor Rabobank en veel andere sponsoren kunnen we een aantrekkelijk programma bieden. Dierenpension Logé is hoofdsponsor van de ponykeuringen. De sponsoren krijgen ieder jaar een wenskaart en een suikerbrood." De Stichting is wel naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden. "Onze voorzitter Sietse de Boer stopt en wordt opgevolgd door Jelte Wiersma. We kunnen goed versterking gebruiken."

Lisanne Veenje uit Garyp geeft een dressuurclinic, zaterdag tijdens de Hynstedagen.
De ponykeuring van de jeugd is een vast onderdeel van de Hynstedagen.
Ook de Hackney's laten zich zien aan het publiek in verschillende rubrieken.
Commissaris van de Koning Arno Brok, met rijder Augustinus Hoekstra. Brok is ook aanwezig op de Sumarreheide.