De brug in Eastermar valt nog tot 1 januari onder de verantwoordelijkheid van de provincie, maar dat wordt de gemeente.
De brug in Eastermar valt nog tot 1 januari onder de verantwoordelijkheid van de provincie, maar dat wordt de gemeente. Foto: Actief Mdia

Eastermarders in 2020 welkom op 'eigen' brug

BURGUM / EASTERMAR - Als volgend jaar de bediening van de brug over de Lits bij Eastermar onder gemeentelijke verantwoordelijkheid komt, kan 'het dorp' Eastermar wellicht meewerken aan die brugbediening.

Een oproep met die strekking in de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel is donderdag aangenomen. De bedoeling is, dat door de inzet van Eastermarders er een 'win-win-situaasje' ontstaat, aldus indiener Jantsje van der Veen (ChristenUnie): de gemeente kan kosten besparen en Eastermar kan aan de brug wat verdienen. Als de gemeente alleen voor de kosten opdraait, worden die geraamd op 45.000 euro per jaar.

Het mee laten doen van derden aan overheidstaken wordt ook wel 'right to challenge' genoemd, letterlijk: het recht om uit te dagen. De hele raadsvergadering stond donderdag in het teken van een uitdaging: de gemeentelijke organisatie weer op orde krijgen én de financiële situatie weer positief. De gemeente ziet dit jaar opnieuw een miljoenenverles tegemoet en moet voor de komende jaren 'de tering naar de nering' zetten.
Mede daarom wil het college de toeristenbelasting verhogen, van 1 euro per nacht naar 1,50 per nacht. De raad nam een motie aan met de oproep, te onderzoeken of de toeristenbelasting kan worden gewijzigd in een percentage van de overnachtingsprijs. Inspreeksters Petra Ellens (Recron) en Annemarie Bleckmann (camping It Wiid in Earnewâld) hadden hiertoe opgeroepen.
De gemeente moet volgens b. en w. investeren in meer en beter personeel. "Dêr is de ôfrûne jierren tefolle op besunige", zei burgemeester Jeroen Gebben. Vandaar twaalf investeringsvoorstellen onder het kopje 'overhead' ter waarde van 866.000 euro. Wordt vervolgd in de bespreking van de begroting op 31 oktober.