Twintig vissoorten in Dokkumer Ie

LEEUWARDEN – Met een aantal van 28 vissoorten in Fryslân is sprake van toename van het aantal vissoorten in vergelijking met de vorige meting, in 2015. Dit meldt Wetterskip Fryslân. De Dokkumer Ie had de vijftien onderzochte wateren de meeste soorten: twintig.

De toename in verscheidenheid aan vissoorten duidt op verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het onderzoek is gedaan als onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Samen met inwoners, landbouw, natuur, recreatie en visserij werkt het waterschap aan het herstellen, versterken en beschermen van de biodiversiteit en het verbeteren van de waterkwaliteit.

In de onderzochte wateren zijn meer vissoorten gevonden dan in eerdere onderzoeken. De Dokkumer Ie was dit jaar met twintig vissoorten het meest soortenrijk. Bij de telling zijn in 2018 in totaal 28 verschillende vissoorten gezien. Vier daarvan worden met uitsterven bedreigd: de alver, rivierdonderpad, spiering en de houting.

Brasem en 'exoten'

Net als voorgaande jaren is er veel brasem gevonden. Brasem woelt de bodem om, waardoor het water troebel en voedselrijk blijft. Waterplanten kunnen er niet groeien en vissoorten die helder water en waterplanten nodig hebben verdwijnen. Er werden ook 'exoten' gevonden, zoals de Ponto-Kaspische grondels, de roofblei (in de Dokkumer Ie en Schoterlandse Compagnonsvaart) en de Zonnebaars in de Tjonger. Exoten die zich makkelijk verspreiden, kunnen de inheemse soorten verdringen.