Bernard Boersma bezig met de inrichting van de expositie.
Bernard Boersma bezig met de inrichting van de expositie. Foto: Ingezonden

'One small step for man….' (op de maan)

BURGUM - Met een nieuwe expositie - tot 27 november - herdenkt Observeum in Burgum dat het deze maand vijftig jaar geleden is, dat de eerste twee aardbewoners voet zetten op de maan.

Op 16 juli 1969 vertrokken de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11-raket naar de maan. Over de hele wereld zaten mensen vol spanning te luisteren naar de radio of voor de tv. Na vier dagen stapten Armstrong en Aldrin in de landingsmodule, met de naam 'Eagle'. Collins bleef eenzaam rondjes draaien rond de maan in de Columbia-capsule.
Op 21 juli morgens om kwart over vier 's ochtends (Nederlandse tijd), na een uitwijkmanoeuvre vanwege rotsblokken, landde de 'Eagle' veilig op de maan. Zes uur later hees Armstrong zich in het speciaal ontworpen maanpak en zette als eerste mens voet op de maan, met de legendarische woorden: 'One small step for man..., but a giant leap for mankind'. Naar schatting hebben een half miljard mensen die woorden live beluisterd.

Samen met Aldrin, die een kwartier later uitstapte, plantten ze de Amerikaanse vlag op de maan. Ze verzamelden enkele maanstenen en wat maangruis. En ze plaatsten een heel pakket aan meetinstrumenten. Door de geringe zwaartekracht leken ze sprongetjes te maken.

Op 22 juli om 6 minuten voor twee in de nacht was het (weer) nagelbijten voor de tv: de raketmotor van de bovenste helft van de maanlander werd gestart en drie en een half uur later weer gekoppeld aan de Columbia-capsule: de terugreis werd ingezet. Op 24 juli landde de capsule hangend aan drie grote parachutes in de Stille oceaan en werden de bemanning en daarna de capsule uit zee opgepikt. Al weer een halve eeuw geleden… Als of het gisteren was….