De groep LC-leerlingen en begeleiders met op de achtergrond de kuststad Essaouira.
De groep LC-leerlingen en begeleiders met op de achtergrond de kuststad Essaouira. Foto: Rachid Ouchicha

Lauwers College op reis naar Marokko

BUITENPOST - Het was de eerste keer dat de school een intercontinentale trip organiseerde. De excursie naar Marokko leverde 44 leerlingen een schat aan indringende ervaringen op. Het Lauwers College moet met deze reis doorgaan, zo vinden ze. "Het is een verrijking in talrijke opzichten."

Een kleine week verbleven de havo-4 en vwo-5-scholieren en vijf docenten in het westen van Marokko. Een hostel in de stad Marrakesh vormde de uitvalsbasis van een veelzijdig programma dat gedeeltelijk onder leiding van een gids werd afgewerkt. "Het is een totaal andere wereld met een héél andere cultuur", blikken de leerlingen terug op het enerverende bezoek aan het Noord-Afrikaanse land.

Onder meer de drukte en de - voor Westerlingen - chaotische taferelen in het warme Marrakesh zorgde bij een aantal scholieren in de eerste dagen voor een kleine cultuurshock. En dat bijna iedereen op straat een gesprekje wilde aanknopen, was helemaal erg wennen. Bij die contacten is soms sprake van oprechte persoonlijke belangstelling, maar staan handel en verkopen ook vaak centraal, ervoer het LC-gezelschap. "De scholieren, die ook nog een visite brachten aan de kuststad Essaouira en daar deels onder meer een rit op een kameel maakten, ervoeren in Marokko ook een grote gastvrijheid. ,,De beeldvorming is soms heel anders", weten de leerlingen. "Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door angst voor het onbekende. Daarom is zo'n excursie heel erg goed."

Wat de scholieren van de eerste Marrakesh-trip betreft, maakt het Lauwers College een traditie van de excursie. "Het is een geweldige kans om iets anders te beleven. We hadden dit voor geen goud willen missen."