Scholenfusie na lang praten van de baan

BUITENPOST / EASTERMAR - Na anderhalf jaar praten is de eventuele fusie tussen christelijke basisscholen van Achtkarspelen (Noventa) en Tytsjerksteradiel (PCBO) van de baan. Het verschil van inzicht over de bestuurlijke organisatie bleek te groot te zijn.

Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de beide bestuurders. Directeur-bestuurder Harrie Steenstra van Noventa in Buitenpost: "Beide organisaties bestaan uit een stichting en een vereniging. Bij ons in Achtkarspelen is de invloed van de vereniging vrij beperkt, in Tytsjerksteradiel is die nog tamelijk groot, volgens het 'oude' model. Wij staan op het standpunt dat het nieuwe model, met een beperkte invloed van de vereniging de voorkeur verdient. In Tytsjerksteradiel kiest is er sprake van een model met vrij veel invloed van de vereniging."

Volgens Steenstra is er de afgelopen anderhalf jaar veel met elkaar gepraat in werkgroepen. "Er is in een goede sfeer met elkaar gepraat. Het enige punt waarom de fusie niet doorgaat is het verschil van inzicht over de bestuurlijke organisatie", verklaart Steenstra.

Zijn collega-bestuurder van PCBO Tytsjerksteradiel Javenda Oppewal bevestigt dat er ongeveer anderhalf jaar met elkaar gepraat is over de fusie. Tevens bevestigt Oppewal dat het verschil van inzicht over de bestuurlijke inrichting inderdaad te groot was.

Lerarentekort

Zij verwacht ondanks te verwachten 'krimp' van het aantal leerlingen (bij beide organisaties van nu 1700 naar over enkele jaren 1500 leerlingen), de huidige formatie te kunnen handhaven bij haar organisatie. "We hebben nu te maken met een lerarentekort en we hebben een kleine staf." Het onderling contact tussen haar en Steenstra is goed. "Wij komen elkaar regelmatig tegen." Na de vakantie beraden beide organisaties zich op de toekomst.