Leerlingen aan de desk van de mobiele studio van Omrop Fryslân.
Leerlingen aan de desk van de mobiele studio van Omrop Fryslân. Foto: Ingezonden

Omrop Fryslân bij Lauwers College

BUITENPOST - Met het programma 'De middei fan Fryslân' streek de provinciale omroep neer in het Lauwers College in Buitenpost. Met een compleet team, inclusief verslaggever en cameraman, werd vanuit het schoolgebouw aan De Hoefslag een drie uur durende live-uitzending verzorgd, te volgen op radio, tv en online.

In het programma stond de Cultuurweek van het Lauwers College centraal. Aan 'De middei fan Fryslân' verleenden vijftien leerlingen van het Lauwers College hun medewerking. Zij namen allerlei taken op zich die bij het maken van een live-uitzending komen kijken. De leerlingen, die eerder een workshop radio-maken hadden gekregen van het presentatieduo Femke de Walle en Margaretha Bijleveld - beiden oud-leerlingen van het Lauwers College Buitenpost - vervulden gepassioneerd de diverse rollen.

Bij de workshop hadden de leerlingen de opdracht gekregen om interviews te maken voor de uitzending. Daarbij stonden de Friese taal, cultuur en gebruiken centraal. Een compilatie van de gesprekken van de scholieren werd in het laatste uur als reportage uitgezonden. Het item leverde positieve reacties op.

Het was de eerste keer dat 'De middei fan Fryslân' op locatie vanuit een school werd uitgezonden. "It is moai foar de Omrop en moai foar de skoalle", aldus initiator Meindert van der Schaaf over de kruisbestuiving voor beide partijen.