V.l.n.r.: Bram van der Werf, notaris Sijtse Hellema, Wim Douma en Jelle Henstra.
V.l.n.r.: Bram van der Werf, notaris Sijtse Hellema, Wim Douma en Jelle Henstra. Foto: Klasina van der Werf

Huisartsen in N.O.-Friesland slaan handen ineen

DOKKUM - Huisartsen uit Noordoost-Friesland zijn sinds donderdag verenigd in een coöperatie. In september wordt het bestuur gekozen, door de leden. Nieuwe leden zijn nog welkom. "We vormen vanaf nu één aanspreekpunt en kunnen samen meer voor elkaar krijgen", melden de huisartsen.

"In boppeslach" noemt Wim Douma uit Kollum de oprichting van de coöperatie. "Vooral omdat een grote meerderheid huisartsen uit de regio zich heeft aangesloten.'' Bram van der Werf uit Dokkum voegt er aan toe dat huisartsen uit omliggende streken zich nog steeds kunnen aansluiten. "Samen staan we sterker", stelt ook Jelle Henstra uit Damwâld. De huisartsen werkten al samen in een huisartsengroep. "Deze coöperatie gaat een stap verder. We intensiveren en professionaliseren de samenwerking. Samen kunnen wij één aanspreekpunt vormen voor bijvoorbeeld de gemeenten, Sionsberg, thuiszorgorganisaties, fysiotherapeuten en de zorgverzekeraar. Dat is niet alleen efficiënter, we denken ook dat we op die manier beter 'zaken' kunnen doen met andere partijen."

Voor de 50.000 patiënten die onder deze huisartsencoöperatie vallen, verandert er in eerste instantie niks. Op termijn zullen zij volgens de huisartsen vooral de voordelen merken van de intensieve samenwerking. "Ons belangrijkste doel is om de bestaande zorg te behouden, maar we willen de zorg ook beter op elkaar afstemmen en aan zorgvernieuwing werken. Daarbij gaat het vooral om zorg rondom de steeds ouder wordende mens. Door de vergrijzing zal de zorg alleen maar toenemen, waardoor alles duurder wordt. Om te voorkomen dat wij kopje onder gaan door die steeds toenemende zorgvraag en regelgeving, nemen wij nu onze verantwoordelijkheid in het belang van de patiënten. In september worden de bestuursleden gekozen. De leden bepalen wie dat worden.