Oldtimers nemen deel aan de sterrit voor motoren, die start in 
Surhuisterveen.
Oldtimers nemen deel aan de sterrit voor motoren, die start in Surhuisterveen. Foto: Ingezonden

Fryske Wâlden Rally motoren Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN - Zaterdag 13 juli wordt de sterrit van oldtimermotorclub de Fan Antike Motor freonen verreden vanaf het terrein van de molen aan de Dalweg in Surhuisterveen.

Om half elf 's ochtends vertrekt de eerste deelnemer voor een tijdrit door het Fries-Groningse Wouden-gebied. Om zo weinig mogelijk strafminuten te verkrijgen wordt er door de leden van de Veteraan Motoren Club scherp gereden met een gemiddelde snelheid van 36 kilometer per uur. Er wordt in vier leeftijdsklassen gestart. Degene die het minste aantal strafpunten heeft wint de dagprijs, en wie van de in totaal twintig VMC-ritten van dit zomerseizoen het minste strafpunten verzameld wordt winnaar van de jaarlijkse bokaal. 's Middags rijden de deelnemers een toertocht. In totaal leggen de veteraan motoren zo'n 80 kilometer af.

Alhoewel de meeste deelnemende motoren meedoen in de leeftijdsklassen van 1925 tot 1940 verschijnen er in Surhuisterveen ook meerdere deelnemers met motoren uit 1905 tot 1924 aan de start. Bekende motormerken zoals BSA, Triumph, Norton, DKW en BMW zullen aan de start verschijnen. Uiteraard is er ook een Classic-klasse voor motoren tot 1970. Hieraan kan iedereen die zo'n motor bezit meedoen. Opgave kan tot 's morgens voor de start. Vanaf half tien staat dit rijdende erfgoed opgesteld op het molenterrein. Ook zal de landelijke BSA-ownersclub omstreeks 14.00 uur tijdens een rondrit in hun clubweekend dit evenement bezoeken, hierdoor zullen bijna alle types van de Britse motormerk even in Surhuisterveen aanwezig zijn.