De vier advocaten van Kooi advocaten in Dokkum.
De vier advocaten van Kooi advocaten in Dokkum. Foto: Ingezonden

Meer echtscheidingen door wijziging
termijn partneralimentatie?

DOKKUM - De vakanties breken weer aan! Voor de meeste mensen betekent dit quality time met het gezin. Helaas zien wij in onze familierechtpraktijk na de vakanties ook altijd een grote stijging van het aantal echtscheidingen.

Dit jaar verwachten we ook een andere oorzaak voor meer scheidingen. Op 1 januari 2020 veranderen namelijk de regels voor de duur van de partneralimentatie. Op dit moment is het zo dat de maximale duur van partneralimentatie twaalf jaar is, tenzij het huwelijk korter dan vijf jaar heeft geduurd zonder kinderen. Als er wel kinderen zijn, geldt altijd de termijn van twaalf jaar. Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe alimentatiewet, die inhoudt dat de partneralimentatie wordt verkort naar vijf jaar. Wanneer het verzoekschrift echtscheiding derhalve op of na 1 januari 2020 wordt ingediend, heeft u hiermee te maken.

Voor drie groepen wordt er een uitzondering gemaakt. Wanneer een huwelijk minstens 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, dan eindigt de partneralimentatieverplichting pas op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt. Wanneer uit het huwelijk kinderen zijn geboren, die jonger zijn dan 12 jaar, bedraagt de termijn voor partneralimentatie maximaal 12 jaar.
De alimentatie stopt als het jongste kind 12 jaar oud wordt. Wanneer het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is 50 jaar of ouder, dan bedraagt de termijn maximaal 10 jaar. Voor schrijnende gevallen, kan de alimentatiegerechtigde aan de rechtbank verlenging van de termijn verzoeken.

Wij verwachten dat er eind 2019 nog een hoop mensen zullen zijn, die ervoor kiezen om vlak voor 1 januari 2020 een echtscheidingsverzoekschrift in te dienen om het oude regime van toepassing te laten zijn. Mocht u deskundig advies wensen over uw situatie, dan kunt u contact met ons opnemen voor een adviesgesprek.

Kooi advocaten | www.kooiadvocaten.nl 0519-296969 | dokkum@kooiadvocaten.nl