Onderzoek rondweg Kollum-oost

KOLLUM - Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor een oostelijke rondweg van Kollum. Een motie hierover van de FNP-fractie in de raad van Noardeast-Fryslân werd donderdag unaniem gesteund.

Vanaf het westen en via de Sintrale As is de gemeente wel goed bereikbaar, maar van Kollum via de Skieding naar de A7 is de bereikbaarheid "net optimaal". De gemeente heeft al grond verworven ten behoeve van een oostelijke rondweg van Kollum. Daarom vraagt de raad aan b. en w. om "it ferkennen en it yn kaart bringe fan de mooglikheden en de finansjele konsekwinsjes fan it oanlizzen fan in eastlike tagongsdyk" rond Kollum "en de ried dêroer te ynformearjen."

De motie werd donderdag ingediend bij de bespreking van de Perspectiefnota 2020-2023. De motie kreeg unaniem steun van de hele gemeenteraad. De gemeente Kollumerland heeft al eerder geprobeerd samen met de provincie Fryslân zo'n oostelijke rondweg voor elkaar te krijgen. Dat is toen niet gelukt, mede om financiële redenen: de provincie Fryslân en de gemeente werden het niet eens hoeveel geld beide partijen op tafel zouden moeten leggen.

Een PvdA-motie voor meebetalen aan 'Bruisend Hart Hallum 2.0' werd verworpen. Voor stemden oppositiepartijen PvdA, VVD, ELP-NEF en GBNF én Van der Tol (CU). De coalitiepartijen CDA, FNP en S!N stemden tegen, evenals mevrouw Vellinga-Zeilstra (CU): 9 voor, 18 tegen. De tegenstemmers vonden het te vroeg de cofinanciering nu af te spreken. Het komt bij de begroting wellicht weer ter sprake.