Bij het geologisch monument wordt verteld over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied.
Bij het geologisch monument wordt verteld over de ontstaansgeschiedenis van dit gebied. Foto: Dico de Klein/It Fryske Gea

Zomeravondwandeling in De Bouwepet

LEEUWARDEN - It Fryske Gea organiseert op vrijdag 12 juli van 19.00 tot 21.00 uur een zomeravondwandeling in de Bouwepet. Dichtbij Leeuwarden ligt het uitgestrekte natuurgebied It Bûtenfjild. Maar eenmaal in de natuur lijkt de stad ver weg en neemt onze enthousiaste gids je mee terug naar de ijstijd. Ga je mee? Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/wandelexcursie-bouwepet of 0511 - 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,-).

Tijdens deze excursie wandelen we door het stroomdal van de Bouwepet en aan de hand van het daar aanwezige geologisch monument wordt de ontstaansgeschiedenis van dit gebied uit de doeken gedaan. Onderweg luisteren we naar de vele zangvogels. Kleine karekiet, matkop, buidelmees en de rietzanger laten zich vaak horen.

Het monument is gemaakt van zwerfkeien die in de voorlaatste ijstijd (150.000 tot 100.000 jaar geleden) door landijsgletsjers uit de Scandinavische streken zijn meegevoerd naar ons land. De zwerfkeien zijn tijdens de ruilverkaveling in 1996 in de omgeving gevonden en in het monument verwerkt. Ze vormen de landen Noorwegen, Zweden en Finland. Te zien is dat de Bouwepet een natuurgebied is dat dwars door boerenland loopt en de Grutte Wielen met het Ottema-Wiersmareservaat verbindt.