Het is de tijd van de sandalen. Ook bij Lampers Schoenen in 
Burgum is volop keus.
Het is de tijd van de sandalen. Ook bij Lampers Schoenen in Burgum is volop keus. Foto: Actief Media

"Een goede kinderschoen is belangrijk"

BURGUM - Kinderbotten zijn nog zacht en flexibel, ook in de voeten. "Dat maakt de voeten kwetsbaar", zegt Sjoerd Lampers van Lampers Schoenen in Burgum. Hij heeft in zijn zaak een hele wand ingericht met kwaliteitsschoenen voor kinderen. "Nog wel. Steeds meer ouders kiezen echter voor schoenen van mindere kwaliteit."

Met schoenen van mindere kwaliteit bedoelt Lampers schoenen met flexibele zolen; schoenen zonder stevige hielpartij, zonder voetbed, gemaakt van kunststofmateriaal of schoenen met een verkeerde pasmaat. "Jeugd loopt graag op sportschoenen, maar waarvan zijn die gemaakt? Nylon veroorzaakt permanent zweterige voeten en dat veroorzaakt bijvoorbeeld weer schimmel."
Zachte zolen en flexibele bovenkanten zijn funest voor de ontwikkeling van de kindervoet. "Later, als volwassene, gaat het kind daarvan de lasten ondervinden. Als voeten scheef zijn gegroeid, is dat onherstelbaar."

Gelukkig zijn er voldoende fabrikanten die wel goede kinderschoenen maken. "Die zijn stevig, maar ook verkrijgbaar in verschillende breedtematen", zegt Lampers. "Heel belangrijk voor het vinden van de juiste pasmaat." De schoenenspecialist verbaast zich over de nonchalance van sommige ouders die met een vinger achterin de schoen bepalen dat een schoen goed is. "Bij het vaststellen van de juiste maat, komt wel wat meer kijken", weet hij uit ervaring. Wilt u het beste voor de voeten van uw kind? Loop binnen bij Lampers Schoenen voor advies. Schoolstraat 24, Burgum | 0511-461508 | www.lampers.nl