Maansverduistering in Observeum

BURGUM - Op dinsdag 16 juli, rond de klok van tien uur 's avonds, is het volle maan, en toevallig staat deze volle maan op dat moment precies 'tegenover' de zon, die intussen al onder de noordwestelijke horizon is verdwenen… Belangstellenden kunnen vanaf 22.00 uur terecht in het Observeum, Menno van Coehoornweg 9 in Burgum.

Tussen de zon en de maan staat onze planeet en die zorgt enkele uren lang voor een verduistering. Bij zo'n maansverduistering (of maaneclips) staan de zon, de aarde en de maan op één lijn, de aarde staat dus tussen de zon en de maan in, waardoor de schaduw van de aarde op de maan kan vallen. Het wordt geen volledige verduistering, het 'onderste' deel van de maan blijft nog een beetje door de zon verlicht. Rond 20.45 uur begint de verduistering. Dus als rond 22.00 uur de maan in het zuidoosten opkomt dan is de -gedeeltelijke - verduistering al begonnen. Terwijl de maan langzaam naar het zuid-zuid-oosten beweegt (tussen de sterren van de Steenbok en de Boogschutter) wordt het verduisterde deel steeds groter, het maximale punt wordt om half twaalf bereikt, de maan staat dan bijna 9 graden boven de zuidelijke horizon.

Om één uur 's nachts (het is dan al 17 juli) komt de maan weer geleidelijk in het volle zonlicht en tegen kwart over twee lijkt het alsof er nooit iets bijzonders is gebeurd. Het Observeum is tot circa 01.30 uur open. Mocht het bewolkt zijn dan volgen bezoekers de gedeeltelijke maansverduistering in het digitale planetarium. Kijk voor meer info en details op de website www.observeum.nl.