Henriëtte Talstra houdt elke veertien dagen spreekuur. Ze wil dicht bij de mensen staan.
Henriëtte Talstra houdt elke veertien dagen spreekuur. Ze wil dicht bij de mensen staan. Foto: Actief Media

"De minsken komme hjir mei 'it lytse sear'"

HURDEGARYP/NOARDBURGUM - Wijkagent Henriëtte Talstra houdt om de veertien dagen spreekuur: op vrijdagochtend van tien tot half twaalf in mfc It Maskelyn en sinds kort ook op vrijdagmiddag van één tot half drie in mfc De Balstien in Noardburgum. Maar in de zomervakantie ligt het spreekuur stil. Het spreekuur begint vrijdag 30 augustus pas weer.

U kunt de politie altijd bereiken via 0900-8844 (geen spoed, wel politie) of 112 (bij spoed of een verdachte situatie).

Vrijdagochtend 5 juli zat Talstra weer klaar in mfc It Maskelyn. "De earste dame hie yn 't foar in ôfspraak makke, twa oare dames moasten efkes wachtsje. Mar dy wiene fansels like wolkom", vertelt mevrouw Talstra. Haar derde 'klant' klaagt over iemand met een loslopende 'vechthond'. Talstra is bereid om hierover in gesprek te gaan met betrokkenen.

De wijkagente bepaalde zelf dat ze dit spreekuur wilde. "Ik wol ticht by de minsken stean. Dêrom fyts ik faak nei en troch de fjouwer doarpen dêr't ik as wykagint wurksum bin: Hurdegaryp, Noardburgum, Jistrum en Eastermar."

In Noardburgum hield ze vorige week haar eerste spreekuur. "Dêr krige ik freed fuort trije minsken. Ek wer mei 'it lytse sear', sa't ik dat neam: oer parkearproblemen en te hurd ride. Yn Hurdegaryp haw ik it earst in heal jier op proef dien. Dat foldocht sa goed, dêr gean ik no mei troch. Yn Noardburgum doch ik it earst ek in heal jier op proef."

In totaal wonen in haar werkgebied circa 10.000 mensen. "Mei dit sprekoere besykje ik sa sichtber mooglik te wêzen. En ek troch yn 'myn' fjouwer doarpen te fytsen, dat makket my ek sichtber en goed oansprekber."

U kunt de wijkagent volgen via Instagram @wijkagent_Talstra. U kunt de politie Noordoost-Fryslân ook volgen op facebook: www.facebook.com/politienoordoostfryslan en/of twitter via @Politie_NOF.

Avondmaalkleed is zoek

SURHUISTERVEEN - Tijdens de bazaar van de Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan, maart dit jaar in De Lantearne in Surhuisterveen, is waarschijnlijk per abuis een historisch, wit, avondmaalkleed verkocht.

Het kleed zat, met avondmaalschalen en kleine -bekers, in een verhuisdoos. Die is vermoedelijk bij de spullen voor de verkoop van de bazaar terecht gekomen en verkocht. Met het weer inrichten van De Bining - een paar weken geleden - is de vermissing ontdekt.

Op het kleed stond in het midden een afbeelding geweven van het Laatste Avondmaal met links en rechts de instellingswoorden. Langs de korte zijde: 'Kapel der Nederlands Hervormde Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan, maart 1964'.

"Wy dogge der alles oan om it werom te krijen", zegt Froukje Dijkstra. Dus: als u het gekocht hebt, mag de kerk het dan terug? Eventuele kosten worden vergoed. U kunt bellen met Froukje Dijkstra (0512-361370) of Hanneke Dijkstra (0512-363548).