De oostelijke rij van zeven woningen, van de in totaal veertien woningen.
De oostelijke rij van zeven woningen, van de in totaal veertien woningen. Foto: Ingezonden illustratie (Wijbenga-Tromp en Frisoplan).

Veertien nieuwe woningen in De Bouwen

DRACHTEN - Op de hoek van de Hooiweg en De Oppers in de wijk De Bouwen in Drachten is ruimte voor twee rijen van zeven nieuwe woningen. Het moeten 14 woningen worden voor mensen die zorg nodig hebben.

De woningen zullen grotendeels bestaan uit twee bouwlagen met een kap. De twee hoekwoningen van de oostelijke rij bestaan uit drie lagen met een plat dak. De woningen zijn via voetpaden aan de voor- en achterkant bereikbaar. Ten noorden en zuiden van de woningen is ruimte voor in totaal 27 parkeerplaatsen.

De woningen worden ontsloten via de Oppers en de Hooiweg. Op basis van berekingen van het CROW verwacht de gemeente ongeveer 117 'motorvoertuigbewegingen' per etmaal extra. "De Hooiweg en De Oppers zijn hier op berekend, zodat er voor de verkeersafwikkelingen geen knelpunten ontstaan". Dit staat in het voorontwerp-bestemmingsplan 'Hoek Hooiweg - de Oppers' van de gemeente Smallingerland, dat ter inzage komt.

Het plan is ontwikkeld door Friso Plan samen met architectenbureau Wijbenga-Tromp in Sneek. Het gebiedje waar de woningen gepland zijn ligt nu braak. Of en wanneer de woningen gebouwd kunnen worden, hangt mede af van de inspraakprocedure.