Met oude schoolborden uit de school van De Tike werd dinsdag voor het gemeentehuis gedemonstreerd voor behoud van de school.
Met oude schoolborden uit de school van De Tike werd dinsdag voor het gemeentehuis gedemonstreerd voor behoud van de school. Foto: Actief Media

Van Loo (Adenium) blijft bij sluiten Gielguorde

DE TIKE / DRACHTEN / UTRECHT - De Landelijke Geschillencomissie Onderwijs in Utrecht bespreekt vrijdag het geschil tussen een groep ouders van basisschool De Gielguorde en het College van Bestuur van Adenium.

De commissie in Utrecht zal daarna een niet-bindend advies uitbrengen. Voorzitter Bas van Loo van het College van Bestuur meldde dinsdag 9 juli in de Leeuwarder Courant (LC) dat hij het besluit om de school De Gielguorde in De Tike te sluiten toch doorzet, ook als de landelijke commissie adviseert de school open te houden.

Van Loo zegt in de LC ook dat leden van de Medezeggenschapsraad in december zijn bedreigd. Er zou een brief op een voordeur zijn gespijkerd met dreigende taal. Van Loo zou zelf door een ouder zijn uitgemaakt voor 'Engel des Doods'.

Een groep inwoners van De Tike kwam vorige week dinsdag massaal naar de gemeenteraad van Smallingerland. Zij begroetten met luid applaus de uitkomst van het raadsdebat over de toekomst van basisschool De Gielguorde in hun dorp. Wethouder Eric ter Keurs (VVD) beloofde te proberen in gesprek te gaan met het College van Bestuur van Adenium, het overkoepelend bestuur van basisscholen in Smallingerland (christelijk én openbaar). De gemeenteraad had hier op aangedrongen. Later op de avond werd de betreffende motie van de CDA-fractie unaniem aangenomen.

De oproep aan b. en w. was letterlijk: "aan de nadrukkelijke wens van de inwoners van De Tike gehoor te geven en zich in te spannen om PCBO Smallingerland ervan te overtuigen de betrokkenen bij De Gielguorde twee jaar de tijd te geven om hun plannen voor een toekomstbestendige school ten uitvoer te brengen."