Er komt veel kijken bij het houden van bijen.
Er komt veel kijken bij het houden van bijen. Foto: Johan Beintema

Maak kennis met de hobby bijen houden

LEEUWARDEN - Op zaterdag 13 juli tussen 11.00 en 16.00 uur opent de Bijenstal Potmarge zijn bijenstand voor het publiek tijdens de Landelijke Open Imkerijdag. In heel Nederland kan het publiek op meer dan tweehonderd plaatsen een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Dus ook in Leeuwarden. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijen houden is meer dan een bijenvolk met 40.000 tot 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar u zult merken dat bijen eigenlijk helemaal niet eng zijn. Uiteraard kunt u honing kopen en ook was en handgegoten waskaarsen. Voor de kinderen zijn er leuke attracties (quiz, kleurplaat, informatieboekjes voor spreekbeurt of werkstuk etc).

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Locatie: Hoek Jansoniusstraat/Potmarge, ingang hek naast Nordwin College.