Jan van der Kooi (links) met twee medewerkers van het tv-programma Nieuwsuur 'in het veld'.
Jan van der Kooi (links) met twee medewerkers van het tv-programma Nieuwsuur 'in het veld'. Foto: Ingezonden

Eerste opnames Jan van der Kooi voor Nieuwsuur

BURGUM - Een serie tekeningen van schilder/tekenaar Jan van der Kooi uit Burgum is opgenomen in de collectie van Het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarnaast wordt door de televisiemakers van het programma Nieuwsuur een documentaire over de Burgumer en zijn werk gemaakt.

De aanleiding voor het maken van deze documentaire is de tentoonstelling die binnenkort te zien zal zijn in museum Draiflessen in het Duitse Mettingen.

Hier zijn van 6 september 2019 tot en met 19 januari 2020 schetsboeken en tekeningen van Van der Kooi tentoongesteld, samen met landschapsetsen van de vermaarde schilder Rembrandt van Rijn.

Documentaire

Het werk van de kunstenaar uit Burgum krijgt in binnen- en buitenland steeds meer aandacht.

De televisieploeg van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft inmiddels de eerste opnamen gemaakt, maar het is nog niet bekend wanneer de documentaire over Van der Kooi wordt uitgezonden op NPO2. Ook in Duitsland worden hiervoor nog opnamen gemaakt. Afgelopen week is Nieuwsuur begonnen met het maken van de documentaire. Onderdeel was onder andere het filmen van de tekenaar Van der Kooi terwijl hij aan het werk is bij het Diepe Gat.

Hij werd verrast door de televisiemakers. "Tot mijn verbazing kwam er een drone uit een koffertje. Het leverde mooie beelden op", vertelt Van der Kooi.