De gele strook is voor woningbouw, groene vlakken voor natuur en het roze vlak voor horeca en recreatie. Lichtblauw: de Wide Ie ('djippe gat').
De gele strook is voor woningbouw, groene vlakken voor natuur en het roze vlak voor horeca en recreatie. Lichtblauw: de Wide Ie ('djippe gat'). Foto: Ingezonden illustratie

Erop of eronder voor bouwplan 'De Warren'

BURGUM - Het is morgenavond erop of eronder voor het nieuwbouwplan 'De Warren' ten westen van Burgum. De gemeenteraad van Tytserksteradiel is vorige week verteld en voorgerekend dat de gemeente er ongeveer een miljoen euro aan kan verdienen.

Het voorstel behelst nu het bebouwen van een betrekkelijk smalle strook grond tussen de Gaestmabuorren en de Wide Ie ('djippe gat'), pal westelijk van de Langelaan. Deze lap grond beslaat ongeveer 18 hectare en er moeten 150 woningen komen, 'bovenop' de reguliere aantallen woningen voor de gemeente.
Onderdeel van het plan is een horecavoorziening tussen de Langelaan en Burgum pal aan de Wide Ie. Het stuk ten westen van de 18 hectare bouwgrond geldt als optiegebied voor meer nieuwbouw, maar maakt geen deel uit van het voorliggende (exploitatie- en bestemmings-)plan.

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel kan kiezen uit twee scenario's: de 18 hectare zoveel mogelijk in één keer bouwrijp maken, of opknippen en elk onderdeel één voor één 'afmaken'. Dit laatste is aantrekkelijker voor de nieuwe bewoners, maar wellicht duurder voor de gemeente.

Vorige week kwam een probleem om de hoek: volgens de toen nog net niet afgetreden gedeputeerde Klaas Kielstra (VVD) van de provincie Fryslân maakt het aantal van 150 woningen deel uit van het reguliere contingent voor heel Tytsjerksteradiel. B. en w. gaan er van uit dat die 150 daar bovenop komen, zoals volgens de gemeente is ondertekend én bevestigd.

Als een soort zwaard van Damocles hangt boven de gemeente dat als de raad het plan afkeurt, er ongeveer drie miljoen euro moet worden afgeschreven.