Joop Sipma transformeert ogenschijnlijk harde, ongenaakbare natuursteen naar zachte, natuurlijke vormen.
Joop Sipma transformeert ogenschijnlijk harde, ongenaakbare natuursteen naar zachte, natuurlijke vormen. Foto: Ingezonden

Klassieke beelden en prenten in
gemeentehuis Achtkarspelen

BUITENPOST - Van 4 juli tot en met 27 september exposeren beeldhouwer Joop Sipma uit Drachten en tekenaar/graficus Roel Timmermans uit Buitenpost samen in het gemeentehuis. Een bijzondere combinatie van klassieke technieken in een modern gebouw.

Stichting Keunstkrite Twizel zorgt vier keer per jaar voor een expositie in het gemeentehuis. "We proberen een breed publiek te bedienen, dus zorgen we voor afwisseling. Deze keer betreft het klassiek, figuratief werk", aldus Hetty Combs, woordvoerder Keunstkrite.

Joop Sipma hield zich jarenlang bezig met modelfotografie. Rond zijn vijftigste begon hij met beeldhouwen. Hij ontwikkelde een eigen techniek en werkt met de hand. Terugkerend thema is waardering voor vrouwelijke schoonheid. Hij transformeert ogenschijnlijk harde, ongenaakbare natuursteen naar zachte, natuurlijke vormen, zoals benen van balletdanseressen en torso's van vollere modellen. Roel Timmermans' voorliefde gaat uit naar oude steden en prenten daarvan. Hij vond inspiratie bij onder andere 17e-eeuws werk van Verstraeten en Merian en pakte na zijn pensioen het tekenen weer op. Niet alles wordt exact gekopieerd. Timmermans geeft er graag een eigen draai aan: waar in het origineel een slaaf geketend is afgebeeld, verlost Timmermans deze bijvoorbeeld van zijn ketting.

Op 4 juli om 16.00 uur opent potzenmaker Jan Ketelaar de expositie in het gemeentehuis. Publiek is daarbij van harte welkom. www.keunstkrite.nl en www.achtkarspelen.nl