Otto Minnema ziet krapte op de woningmarkt.
Otto Minnema ziet krapte op de woningmarkt. "Maar de prijzen blijven niet stijgen. Huizen moeten wel betaalbaar zijn." Foto: Actief Media

De woningmarkt, hoe staat het er voor?

HURDEGARYP - "We zijn nu zo'n 10 jaar werkzaam in de makelaardij", zegt Otto Minnema van Factornoord Makelaars & Taxateurs in Hurdegaryp. "In de crisistijd werd weinig verkocht, ondanks volle portefeuilles. Nu gaat de roulatie enorm snel." Dat heeft gevolgen.

"Gewilde woningen zijn snel verkocht, vaak door verkoop bij inschrijving. Er wordt geregeld meer geboden dan de vraagprijs. Wie wat wil moet snel zijn. Ik zie mensen die steeds weer achter het net vissen".

"Met name in de grotere dorpen met goede voorzieningen, zoals Burgum of Hurdegaryp, is het aanbod minimaal. Er is te weinig nieuwbouw. Er zijn te weinig appartementen voor ouderen. Mensen die willen bouwen kunnen dat niet en gaan noodgedwongen verbouwen. Mensen willen wel verhuizen maar weten niet waar ze naar toe moeten."

Er zijn signalen dat de markt tempert. "De wal keert het schip. Huizen moeten betaalbaar zijn. Voor jongeren wordt het moeilijker de stap naar een koopwoning te maken. De gemiddelde woningprijs was in 2018 ruim € 212.000,--, terwijl dat in 2007 op de top € 209.000,-- was. Minnema hoopt op verandering: "Doorstroming is nodig. Bouwen voor jong en oud en betaalbare woningen zijn belangrijk. Kunnen verhuizen zorgt voor een gezonde woningmarkt."

Wilt u eens van gedachten wisselen met Otto Minnema? Bel voor een gratis adviesgesprek.
0511-462685 | www.factornoord.nl