School van DC in Ferwert sluit deuren

FERWERT – Morgen, donderdag 4 juli, is er één van de laatste activiteiten van de school voor voortgezet onderwijs in Ferwert. De school, nu onderdeel van het Dockinga College, ontvangt dan oud-leerlingen en oud-medewerkers en belangstellenden voor een bescheiden reünie.

"Wy meitsje in útstalling mei âlde foto's en elkenien dy't wat hân hat mei dizze skoalle, kin noch efkes delkomme, tusken fjouwer oere en healwei seizen", vertelt locatiedirecteur Annemarie Peeters-Veldman.

De school telde de laatste tijd nog 126 leerlingen en vijftien medewerkers. De leiding van het Dockinga College vindt de school te klein om nog langer open te houden. Vanaf volgend schooljaar moeten leerlingen én medewerkers naar een andere vestiging – in Dokkum – of naar een andere school. "De measte fêste meiwurkers witte no wol wêr't sy folgjend skoaljier oan it wurk geane. Foar guon wurdt dat dizze wike noch besletten", zegt mevrouw Peeters.

De Ferwerter school had ooit 230 leerlingen. De school is 38 jaar geleden begonnen. Eén medewerkster, Annie Boersma, is nog steeds aan de school verbonden. Zij begon als schoonmaakster en assistent-conciërge. "Sy hie hope har pensjoen oan dizze festiging te heljen, mar moat folgjend skoaljier noch mei nei Dokkum", weet mevrouw Peeters.

De laatste lessen zijn inmiddels geweest, maar komende week zijn de deuren nog open. "Dan kinne guon treddeklassers noch in profylwurkstik ynleverje, kinne de learlingen harren boeken ynleverje en kinne de bern harren rapporten noch ophelje", aldus mevrouw Peeters.

Iepen Mienskips Fûns verstrekt

LEEUWARDEN - Het Iepen Mienskipsfûns Noordoost Fryslân verstrekt in de tweede tender van 2019 subsidie aan 30 initiatieven vanuit de mienskip.

Een van de gehonoreerde projecten is van de Stichting Wrâldfrucht uit Buitenpost. Langs de foodwalk, een wandelroute, worden 55.000 biologische, bijvriendelijke vroege bollen geplant. In het vroege voorjaar is het voor de eerste bijen, hommels en andere bestuivers erg lastig om voldoende voedsel te vinden. Sneeuwklokjes, krokussen, narcissen, wilde tulpen, bosanemonen en wilde hyacinten leveren stuifmeel en nectar.

De bijdrage vanuit het IMF is 8.914 euro. Het project kost 22.286 euro.