Voor het ultieme luxe-gevoel zorgt een infinity-pool, waarbij het water 
(gedeeltelijk) overloopt.
Voor het ultieme luxe-gevoel zorgt een infinity-pool, waarbij het water (gedeeltelijk) overloopt. Foto: Pixabay

Klaar voor de steeds warmere Nederlandse zomers

BURGUM - Een zwembad in de tuin lijkt voor veel mensen niet haalbaar. Privézwembaden zijn er echter in diverse formaten en prijsklasse, van kleine opzetbaden om in af te koelen, tot bouwkundige zwembaden met tegenstroominstallatie voor iedereen met Elfstedentocht ambities.

De goedkoopste manier om zwembadeigenaar te worden is de aanschaf van een opblaas- of opzetbad. Voor een paar honderd euro heb je al een redelijk groot zwembad, die je eenvoudig in de tuin kunt opzetten en afbreken. Vergeet niet een goede pomp bij het zwembad aan te schaffen.

Wil je het zwembad langer laten staan? Kijk dan eens naar een stalen of houten zwembad. Een stalen zwembad is gemaakt van dunne staalplaat, dat wordt voorzien van een PVC folie, de zogenaamde liner. De zwembaden worden vaak ingebouwd. Naast het zwembad zelf moeten er nog accessoires aangeschaft worden zoals een skimmer, een inspuiter, een filterpomp en leidingwerk. Via een skimmer wordt het water aan de oppervlakte afgevoerd, waarbij vuil zoals blaadjes en insecten wordt meegenomen. Hierna gaat het water door een filter, waarna het gefilterde water via de inspuiter weer het zwembad ingespoten wordt. Stalen zwembaden zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 750 euro. Hier komen de kosten voor de accessoires, aanleg, en een betonnen fundering nog bij. Het totaalbedrag is snel een paar duizend euro.

Bij een houten zwembad zijn de wanden van het zwembad gemaakt van houten latten die met een zwaluwstaartverbinding worden opgebouwd. Hier komt ook een liner in. Houten zwembaden zijn verkrijgbaar in rechthoekige vorm, zes- of achthoek en kunnen bovengronds, half ingegraven of helemaal ingegraven aangelegd worden. Een houten zwembad is verkrijgbaar vanaf ongeveer 1500 euro. Meestal worden houten zwembaden als complete pakketten aangeboden. Voor een houten zwembad van vier bij acht meter ben je al snel 8000 euro kwijt, exclusief aanleg en fundering.

Er zijn ook inbouwzwembaden bestaande uit PVC panelen tegen een stalen constructie. Deze zwembaden worden als bouwpakket geleverd. Het voordeel is dat deze zwembaden per halve meter te verlengen zijn. In principe zijn alle formaten mogelijk. Een zwembad van vier bij acht meter kost ongeveer 8000 euro exclusief zandfilter, leidingen, montage en fundering.

Een zwembad dat niet opgebouwd hoeft te worden is het monoblock zwembad. Dit zwembad is gemaakt van kunststof zoals polyester, vinylester, polyethyleen, polypropyleen of keramisch composiet. Het zwembad wordt met een hijskraan geplaatst. Uiteraard moeten de fundering en leidingwerk wel aangelegd worden. Monoblock zwembaden hebben weinig relatief weinig onderhoud nodig. Een nadeel van een monoblock zwembad is de prijs. Een compleet aangelegd zwembad van acht bij vier meter kost snel 25.000 euro. Let goed op de samenstelling van de kunststof. Zo kan een polyester zwembad verkleuren. Andere kunststoffen zijn vaak beter maar ook duurder.

Wie een zwembad in minder gangbare formaten wil, kan het beste een bouwkundig zwembad (laten) aanleggen. Goedkopere bouwkundige zwembaden worden opgebouwd van polystereen blokken, waar beton in gegoten wordt. Prijzen van deze zwembaden zijn vergelijkbaar met paneelbaden. Andere bouwmethoden zijn het gieten van beton in een bekisting, het bouwen met betonblokken, het bouwen met prefab betonpanelen of het spuiten van beton op een vlechtwerk van wapening. Het beton kan afgewerkt worden met een liner, coating, tegels, mozaïek of pleister. Compleet aangelegde betonnen zwembaden kosten snel 30.000 euro, maar hebben een lange levensduur. Opties zoals een ingebouwde lamellenafdekking, verwarming, automatische reinigingssystemen of een tegenstroominstallatie kunnen de prijs flink op laten lopen.

Tot slot zijn er nog spa's die men zo in de tuin kan plaatsen. Het worden ook wel jacuzzi's genoemd, hoewel dit eigenlijk de merknaam is van de spafabrikant. Voor de zwemliefhebber zijn er ook zwemspa's verkrijgbaar. Wie wel warm wil zitten, maar geen zin heeft in bubbels kan het beste een hottub aanschaffen. Deze meestal ronde baden zijn te verwarmen met een houtkachel of een elektrische- of gaskachel.

Doe-het-zelvers kunnen veel besparen, maar zorg dat je alle kosten voor de aanleg van het zwembad goed in beeld hebt. Vergeet ook de afwerking rondom het zwembad niet. Veel zwemplezier!