Wachten met verduurzamen woning door financiële tekorten hoeft niet: regelingen

DEN HAAG - Huiseigenaren denken dat verduurzamen in de toekomst goedkoper gaat worden. Een nog belangrijkere reden is dat zij niet weten welke financiële regelingen er vanuit de overheid worden aangeboden, blijkt uit het onderzoek van Nibud. Zonde, er zijn genoeg regelingen, subsidies en leningen die verduurzaming bevorderen.

Voor een groot aantal maatregelen waarmee je direct bespaart op het gebruik van energie in huis kun je gebruikmaken van leningen en subsidies vanuit de Rijksoverheid of partijen zoals het Nationale Energiebespaarfonds. Subsidies en leningen zijn te combineren.

Nationaal Energiebespaarfonds

Zowel particulieren die een huis bezitten als VvE's kunnen gebruikmaken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft in totaal € 300 miljoen beschikbaar voor in totaal 17 soorten duurzame ingrepen in huis. Hoeveel en of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening, hangt van een aantal factoren af.

Energiebespaarlening particulier

Om in aanmerking te komen voor de Energiebespaarlening als particulier moet je zowel de eigenaar als de bewoner van een woning zijn. Je kunt dan een bedrag lenen van minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Wil jij je huis helemaal energieneutraal maken kan tot € 65.000,- lenen. De voorwaarden zijn dan strenger. Afhankelijk van hoeveel je leent, is de looptijd van de Energiebespaarlening maximaal 15 jaar. De rente staat gedurende de hele looptijd vast.

De Energiebespaarlening voor een VvE kun je aanvragen als de VvE uit minstens 10 appartementen bestaat. In tegenstelling tot de Energiebespaarlening voor particulieren is het minimumleenbedrag € 25.000,- en het maximale leenbedrag € 100.000,-. Waarbij er per appartement gerekend wordt op minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,-. Met een nul-op-de-meter-pakket kunnen ook VvE's in aanmerking komen voor een lening van € 65.000,- per appartement. De looptijd van de lening en de rente staat vast.

Bekijk op de Apparatenlijst die is samenbesteld per apparaat (warmtepomp, palletkachel, biomassakachel, enzovoort) of het apparaat dat u wenst aan te schaffen voor subsidie in aanmerking komt.