Met je eigen handen in de klei! Leerlingen van de Dr. Theun de Vriesskoalle en De Frissel maakten zaadbommen voor de bermen bij de fietstunnel.
Met je eigen handen in de klei! Leerlingen van de Dr. Theun de Vriesskoalle en De Frissel maakten zaadbommen voor de bermen bij de fietstunnel. Foto: Ingezonden

Kinderen in actie voor bloemrijke Goddeloaze Singel

FEANWALDEN - Vrijdagochten 5 juli gaat de fietstunnel bij de Goddeloaze Singel bij Feanwâlden open. De opening wordt verzorgd door leerlingen van de basisscholen Theun de Vriesskoalle en De Frissel in Feanwâlden.

Als voorbereiding kregen enkele groepen van beide scholen een gastles van NME De Klyster over bijen en biodiversiteit. Dinsdag hebben de kinderen meer dan duizend 'zaadbommen' gemaakt, die ze vrijdag verspreiden in de bermen van de Goddeloaze Singel, vlakbij de nieuwe fietstunnel. Jongere leerlingen hebben 'bijenhotels' gemaakt, die ze vooreerst mee naar huis mogen nemen.

Medewerkster Marjolein Staal van De Klyster vertelt: "De siedbommen groeie út ta in blomrike berm dêr't wylde bijen ferlet fan hawwe. De wylde bij hellet nektar út dizze blommen en ûnderwilens soargje se derfoar dat planten bestood wurde. Tachtich persint fan ús iten is ôfhinklik fan bestowing. Sûnder bij bygelyks gjin apels en oar fruit of griente!"

Na de theorieles maakten de leerlingen de zaadbommen en bijenhotels. "De bern fûnen it geweldich om te dwaan. Sels yn aksje foar de wylde bij en mei je eigen hannen yn de klaai."

Het programma vrijdagochtend duurt ongeveer drie kwartier, van tien uur tot kwart voor elf. Na twee korte toespraken worden de 'zaadbommen' in de bermen gegooid en volgt er nog een versnapering. De organisatoren adviseren belangstellenden in verband met de beperkte parkeerruimte, wandelend of op de fiets te komen. U kunt er komen vanaf de Kûkhernewei en vanaf de Goddeloaze Singel. Ook de schoolkinderen komen op de fiets, is het streven.

Vanuit de Gebiedsontwikkelingscommissie De Centrale As was de wens geuit voor een veilige oversteek van het spoor bij de Goddeloaze Singel in Feanwâlden. Vanuit het projectbureau De Centrale As van de provincie Fryslân is aan die wens gehoor gegeven met de aanleg van een fietstunnel en een nieuw, betonnen fietspad. "Dat betonnen paad wie mooglik troch finânsjele stipe fan de gemeente Dantumadiel", meldt projectleider Willem de Boer van De Centrale As. De overweg bij de Goddeloaze Singel wordt in september opgeheven.