Da Blechhauf'n speelt blaasmuziek met cabaret op 11 juli in Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – De rol van een toneelstuk uit je hoofd leren is geen kleinigheid, er dan ook nog eens een instrument bij spelen is zowaar kunst. Voor de zevenkoppige formatie Da Blechhauf'n is dit echter een koud kunstje. Op donderdag 11 juli combineren de kunstzinnige koperblazers in De Flambou in Surhuisterveen cabaret en slapstick samen met dans, magie en blaasmuziek tot een avond vol entertainment.

Voor de vele liefhebbers van zowel brassbandmuziek als cabaret is dit toch echt wel het neusje van de zalm, weet beheerder André Postma. Hij blikt ruim tien jaar terug toen het Australische Mnozil Brass te gast was in De Flambou en met een soortgelijk programma tot tweemaal toe voor een volle zaal zorgde. "Deze formatie behoort nu tot de wereldtop."

Het Oostenrijkse blazersensemble Da Blechhauf'n treedt vooral op in Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse theaters. "Hier trekken ze altijd volle zalen", vertelt organisator Herman Engelbertinck over de trompet-, tuba- en tromboneblazers die volgens hem behoorlijk kunnen tippen aan de wereldtop. "Denk daarbij aan muziekfestivals zoals Woodstock der Blasmusik."

Hij vroeg zich af ze niet een keer iets in Nederland kunnen doen. Om het twintigjarig jubileum van Da Blechhauf'n te vieren, werd hier gezocht naar diverse locaties. Surhuisterveen is één van de drie plaatsen waar de koperblazers hun virtuoze kunstje gaan vertonen. Veel humor en interactie met het publiek maken een optreden voor de blaasmuziekliefhebber tot een werkelijke sensatie.

"Het is echt geweldig wat de mannen van Da Blechhauf'n presenteren", blikt een enthousiaste André Postma vooruit op de komst van de de blazers. Voor wie alvast een beetje een impressie van zo'n sensationele avond wil proeven, kan terecht op YouTube of op de site van da Blechhauf'n. Hier zijn ook de tickets voor de avond in Surhuisterveen te bestellen.

Organist Martin Man in Flambou

SURHUISTERVEEN - Op donderdag 4 juli geeft Martin Mans een orgelconcert in De Flambou in Surhuisterveen.

De organist komt regelmatig in deze kerk en bespeelt het orgel met plezier. Martin is vooral bekend vanwege zijn improvisaties; van geestelijke liederen tot transcripties en populaire muziek. Ook bij dit concert kunnen bezoekers voor aanvang een verzoek indienen en het programma mede bepalen. De luisteraar kan een gevarieerd programma verwachten waarbij het goed mogelijk is dat zijn of haar verzoek voorbij zal komen.

Martin Mans is meer dan 40 jaar organist. Op zijn twaalfde jaar kreeg hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist in Melissant. Inmiddels is hij met zijn muziek in vele landen en wereldsteden geweest. In 2018 bracht hij de cd 'Concert d'Orgue à Paris' uit. Naast organist is hij koordirigent van vier mannenkoren en een gemengd jongerenkoor. In 2010 ontving Martin een ridderorde.

Concert: donderdag 4 juli, aanvang 20.00 uur | De Flambou (zalencentrum De Lantearne), Jan Binneslaan 49, Surhuisterveen | € 11,=. Online € 10,=; leden van de ouderenbonden PCOB, KBO en ANBO betalen € 9,=. Kinderen t/m 11 jaar € 5,= | Voorverkoop en reserveren: www.martinmans.nl of 06-25391903.